Educație

116 țări la Olimpiada Internațională de Matematică care va avea loc la Cluj-Napoca. Desfășurare impresionantă de forțe: Controale antitero și măsuri de securitate sporite

116 țări s-au înscris la Olimpiada Internațională de Matematică care se va desfășura la Cluj-Napoca în perioada 3-14 iulie. Sute de ambasadori, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, oficialități ale statului român și miniștri vor participa la festivitatea de deschidere, motiv pentru care se vor lua măsuri de securitate sporite, iar controale antitero vor fi la tot pasul.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, Olimpiada Internațională de Matematică de la Cluj-Napoca este cel mai mare eveniment organizat cu ocazia Centenarului.

“În momentul acesta sunt 116 ţări înscrise, practic 112 vor fi în concurs, patru vor participa doar cu rol  de observator, Oman, Emiratele Arabe, Yemen, Liechtenstein. Aceste patru țări vor avea reprezentanți dar nu în concurs. În momentul acesta avem 608 concurenţi din cele 112 ţări, 109 lideri de ţară, 110 observatori la care se completează cu echipele de realizare a problemelor, de corectare, de evaluare, și care vor mai fi încă 90 de oameni în afară de cei peste 900 menționați până acum. Pe lângă cifrele privind străinii, vor fi foarte mulţi voluntari, în momentul de față lista are 360 de voluntari care vor fi la toate momentele. Săptămana viitoare vom avea programul final a întregii manifestări. El începe în 25 iunie cu sosirea primilor reprezentanţi a unor țări care se ocupă de probleme. Vor continua cu sosirea tuturor liderilor și observatorilor pe data de 3-4 iulie, urmând după aceea ca pe 7 iulie, echipajele, copii, observatorii, corectorii și cei care realizează problemele. O echipă poate fi formată din maximum 6 reprezentanţi”, a declarat Valentin Cuibus, șeful ISJ Cluj.


Mascota MIMO

Olimpiada Internațională de Matematică are și o mascotă, un urs.


“S-a făcut un concurs care să fie numele ursuleţului. În final, am avut peste 300 de nume, comisia astabilit că îl va chema Mimo, de la matematică şi imo. Denumirea este propusă de o doamnă din Olt și căreia i-am trimis mascota. Doamna este profesoară de română în Slatina. Avem 1500 de ursuleți. Fiecare participant va primi un rucsac, un tricou, o sticlă în care își pot ține apa la rece, un stick. Am important ursuleţii din Republica Moldova pentru că acolo i-am găsit la prețul cel mai bun și foarte greu i-am adus. Vestele sunt făcute la Liceul de Coregrafie. Spre deosebire de Brazilia, unde copiii nu au primit mascota, doar câştigătorii, noi am cumpărat 1500 de urşi să primească toată lumea”, a mai spus Cuibus.

În 11 iulie, la Casa de Cultură a Studenților, va fi organizată o conferință pe matematică ținută de profesorul Ciprian Manolescu din București, singurul român care timp de trei olimpiade internaţionale a luat medalie de aur în fiecare an și cu punctaj maxim.


Potrivit lui Cuibus, “este foarte mare interes pentru festivitatea de deschidere”.

“Ministerul de Externe a invitat ambasadorii ţărilor care vor participa. Nu avem situaţia finală. La momentul de față avem 125 de reprezentanţi ai ambasadelor, o parte dintre ei ambasadori care vor participa la festivitatea de deschidere. Vor fi invitați oficialităţi ale statului român, miniştri. Interesul este mult mai mare decât ceea ce am gândit noi la momentul iniţial. Va fi bine pentru Cluj.  Vor fi controale antitero peste tot, restricţiile de securitate vor fi foarte mari, sunt delegații sensibile, sunt ţări din toată lumea, ţări în care pot să fie probleme, regulile vor fi foarte stricte”, a mai spus șeful ISJ Cluj.


Cum se va desfășura concursul

În ceea ce privește lotul României care va participa la olimpiadă, acesta nu a fost finalizat.


“Încă nu este finalizată alegerea lotului României. În România a fost concursul de matematică la Satu Mare. S-a ales lotul lărgit, se face pregătirea lotului lărgit şi selecţia concurenților din lotul restrâns de șase care va reprezenta România. Lucrul acesta se va întâmpla la începutul lui iunie.  Concursul e foarte interesant și total atipic faţă de orice competiţie. Vârsta va fi diferită, subiectele sunt aceleaşi, nu există subiecte pe clase, toată lumea are același subiect, el poate fi de clasa IX-a, a X, de-a XII-a sau de-a XII-a, dar subiectul pe care îl primesc este acelaşi indiferent de vârsta copilului. Nu sunt subiecte de matematică pură, sunt lucruri de judecată, cu componente de matematică. E puțin diferit față de orice tip de olimpiadă. Nu e pe clase, nu e pe nivel. Copiii au acces de la 14 până la 18 ani în competiție, asta înseamnă că s-ar putea să găsim și copii de clasa a VII-a sau a VIII-a în țările lor. Toate problemele sunt de teoria numerelor, logică şi geometrie, care pun copilul să gândească fără să apeleze la matematică. Nu vom găsi probleme care să se rezolve cu integralele de clasa a XII-a pentru că matematica nu e uniformizată la nivel mondial. Este foarte greu să creezi probleme, se primesc din toată lumea, ca propuneri, sunt câteva mii de probleme, 4000-5000”, a mai spus Cuibus.

Subiectele sunt de 4 ore şi jumătate în fiecare din ele două zile de concurs. Sunt trei probleme în prima zi și trei probleme în a doua zi. Elevii vor avea posibilitatea să pună una, două sau trei întrebări pentru fiecare din cele trei probleme la care vor primi răspuns imediat.

“Acești elevi primesc subiectele în trei limbi, în engleză, în limba maternă și încă într-o limbă solicitată de ei. În momentul în care li se pare că ceva nu e pe înțelesul lor au dreptul să pună această întrebare juriului care le va răspunde în timpul concursului. Lupta este teribilă între ţări, este o competiție incredibilă între țări cine să câștige. Se supraveghează unii pe alţii, fiecare are interesul să câştige și face totul pentru asta. Se evită orice posibile greșeli. Nu se știe dinainte câte medalii de aur, câte medalii de bronz se vor da. Nu se dau premii, se dau medalii şi diplome. Nu se luptă pentru bani, nu se dă niciun premiu niciun leu”, a conchis Cuibus.

abonare newsletter