Educație

Conducerea UBB le recomandă cadrelor didactice să susţină acţiunile de protest ale studenţilor

Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai le-a transmis joi o scrisoare deschisă cadrelor didactice şi angajaţilor instituţiei prin care le recomandă să susţină greva japoneză a studenţilor şi acţiunile de protest ale acestora.

Potrivit scrisorii, hotărârea Ministerului Educaţiei Naţionale de a reduce numărul locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 repartizate marilor universităţi din România "denotă desconsiderare faţă de universităţile de elită din marile centre universitare româneşti", scrie Agerpres.

Decizia nu este fundamentată "în mod clar şi transparent" şi a rămas neschimbată, în ciuda luărilor de poziţie ale Universităţii Babeş-Bolyai, dar şi ale celorlalte universităţi afectate, care aduc, prin prezenţa în rankingurile internaţionale, vizibilitate internaţională României, se arată în scrisoare.

"Mai mult decât atât, a pune la îndoială până şi rangul de instituţie academică cu grad de încredere ridicat acordat uneia dintre marile universităţi (Universitatea din Bucureşti) creează neîncredere şi confuzie în sistemul de învăţământ superior din România. (...) Conducerea UBB este solidară cu protestul studenţilor şi recomandă tuturor membrilor comunităţii Almei Mater Napocensis să se alăture manifestărilor prin care se cere rectificarea unor măsuri care ne afectează într-atât", se afirmă în scrisoarea deschisă.

În cursul zilei de miercuri, conducerea universităţii a trimis scrisori deschise atât Guvernului, cât şi Ministerului Educaţiei Naţionale pentru a cere modificarea deciziei de reducere a locurilor bugetate pentru anul universitar următor.

Tot miercuri, organizaţiile studenţeşti au declanşat greva japoneză, pe care intenţionează să o ţină până vineri.

abonare newsletter