Educație

Cea mai modernă școală specială din țară, construită la Cluj, finalizată în ianuarie! Va fi amenajată o grădină senzorială.

Cea mai modernă școală specială din România, care se construiește la Cluj-Napoca după standarde europene, va fi finalizată în luna ianuarie 2024.

Cea mai modernă școală specială din România, la Cluj / Foto: Consiliul Județean Cluj Cea mai modernă școală specială din România, la Cluj / Foto: Consiliul Județean Cluj

 

 


Noul sediu al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, situat pe strada Aviator Bădescu nr. 3-5 din Cluj-Napoca și edificat de Consiliul Județean Cluj, va fi finalizat în ianuarie 2024, conform președintelui CJ Cluj, Alin Tișe.  Aceasta va fi cea mai modernă școală specială din România.

 


„Este sediu nou pentru centrul școlar de educație incluzivă, așa se cheamă. Denumirea nu neapărat că spune ceva oamenilor, dar în esență discutăm despre o școală nouă, făcută din bani europeni. Lucrările au demarat în anul 2021 și vor fi finalizate în ianuarie, acum. Deja începem să recepționăm parțial această clădire”, a declarat Alin Tișe în cadrul unei intervenții radio. 

Noua școală va avea o grădină senzorială

Pe lângă faptul că noua școală va avea o multitudine de facilități pentru copiii cu cerințe speciale și diverse săli în care să-și desfășoare activitatea, clădirea va dispune și de o grădină senzorială amplasată pe acoperiș, de un spațiu special destinat hidroterapiei, precum și de amenajarea unui loc de joacă și pentru activități în aer liber.


CITEȘTE ȘI:
Alin Tișe: „Clujul nu mai are eticheta de altădată. Peste tot în țară există respect față de Cluj și de clujeni”

 

„Am demolat tot, s-a făcut de la zero, o școală nouă. Este o clădire cu 28 de săli de clasă, cabinete și săli de terapie (medical, tratament, logopedie, kinetoterapie, stimulare cognitivă, consiliere, evaluare, psihopedagogie șamd). Deci 28 de săli de clasă, săli administrative, birouri, sală profesorală, sală de ședințe... de asemenea, vor fi săli de activități sportive și recreere cu stimulare multisenzorială, sală de sport... relaxare, hidroterapie. Va fi un teren pentru activități sportive și de joacă, o sală de informare și documentare, respectiv o bibliotecă, spații tehnice, grupuri sanitare, spați pentru circulații și așa mai departe.


Va fi amenajată o grădină senzorială, unică în România, locul unde se va stimula memoria multisenzorială prin intermediul celor cinci simțuri: miros, gust, auz, văz și atingere. Această grădină reprezintă un plus de valoare în terapia copiilor cu cerințe speciale. Având în vedere că unul dintre deficitele cu care se confruntă acești copii este dificultatea de integrare multisenzorială, în cazul lor fiind afectat comportamentul adaptiv, s-a produs realizarea unui spațiu de terapie senzorio-motorie prin facilitarea accesului la experiențe senzoriale directe. Este o chestiune pe care urmează să o implementăm în această școală”, a mai explicat Alin Tișe. 

Recepția tuturor lucrărilor va putea fi posibilă la începutul anului viitor: „Va fi un element nou cu care ne vom mândri și este o școală specială unică pentru acești copii aflați în situații speciale. Undeva la începutul anului viitor vom putea să facem recepția totală”, a mai declarat Tișe.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

5 din 10 copii cu autism pot fi complet recuperați în primii 2 ani de viață: „Terapia trebuie începută la vârste fragede”

Cameră senzorială pentru pacienții cu Alzheimer, la Cluj: „Arată spectaculos și e dotată cu echipamente remarcabile” FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter