Educație

România, pe podium la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Un elev din Cluj, medaliat cu bronz

Elevii români au obținut o medalie de aur, două medalii de argint şi două de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie.

Un elev din Cluj, medaliat cu bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie. FOTO: Ministerul Educației/ Facebook Un elev din Cluj, medaliat cu bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie. FOTO: Ministerul Educației/ Facebook

 

 


România a obţinut o medalie de aur, două medalii de argint şi două de bronz la Olimpiada Internaţională de Astronomie, ediţia a 27-a, care se desfăşoară la Beijing, în perioada 6 - 14 noiembrie.

 


Echipa României a fost formată din cinci elevi, trei juniori şi doi seniori, respectiv un elev invitat special, medaliat cu aur la ediţia anterioară, conform regulamentului olimpiadei, precizează Ministerul Educaţiei, luni, pe pagina sa de Facebook.

Printre medaliați se numără și un elev de la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca. 


Cine sunt medaliații?

Conform sursei citate, elevii români au obţinut următoarele rezultate:

* medalie de aur, premiul special pentru cel mai bun concurent la proba teoretică şi învingător absolut - Dragomir Andrei-Darius, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, clasa a 12-a (senior);


* două medalii de argint - Mendelsohn Mendel Emanuel, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, clasa a 11-a (senior) şi Ciocârlan David, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, clasa a 11-a (invitat senior);

* două medalii de bronz - Bichir Teodor, Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, clasa a 10-a (junior) şi Paşca Nectarie, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Cluj-Napoca, clasa a 10-a (junior);


* un certificat de participare - Palaghianu David, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, clasa a 9-a (junior).

Echipa României a fost coordonată de Petru Crăciun - inspector şcolar general adjunct la ISJ Suceava şi Elisabeta Ana Naghi - inspector în cadrul Ministerului Educaţiei, ambii membri ai juriului olimpiadei.

Trei probe, în cadrul olimpiadei

În cadrul olimpiadei s-au desfăşurat trei probe: o probă teoretică de 4 ore, care a presupus rezolvarea a 5 până la 7 probleme de astronomie, în funcţie de categoria la care s-a participat (junori sau seniori); o probă practică de observare a cerului noaptea, pe hartă mută şi cu ajutorul telescopului, cu o durată de 30 de minute, respectiv 20 de minute/participant; o probă practică de analiză de date, care a presupus interpretarea de date din observaţii realizate pentru meteoriţi, asteroizi şi stele, respectiv construcţii de grafice pe baza datelor tabelare în diverse coordonate, cerinţele fiind cuprinse în câte două probleme lungi pentru fiecare categorie (juniori sau seniori).

Toate probele s-au desfăşurat în limba engleză, iar pentru uşurinţa înţelegerii problemelor de către participanţi, acestea au fost traduse de către coordonatorii echipelor în limba maternă a fiecărui candidat.

Evaluarea s-a realizat în paralel, atât de către Comitetul Ştiinţific Local al olimpiadei, cât şi de către coordonatorii fiecărei echipe, fapt ce a presupus rezolvarea problemelor de către participanţi în limba engleză.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Elev din Cluj, medaliat cu ARGINT la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori. Cinci medalii pentru România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter