Educație

Bacalaureat 2023: 12 licee din Cluj au avut promovabilitate 100%. Județul, locul doi pe țară

Pentru încă un an, Clujul este din nou fruntaș în ierarhia națională, cu o promovabilitate de 87,2% la examenul de bacalaureat.

Elevi fericiți/ Foto: depositphotos.com Elevi fericiți/ Foto: depositphotos.com

 

 


Judeţul Cluj ocupă al doilea loc în ţară în ceea ce priveşte rata de promovabilitte la Bacalaureat, cu 87,20%. Pe primul loc se află Brăila, cu 87,3% candidați promovați în promoția curentă, urmat de Cluj, cu 87,20%, Iași, cu 85,20%, Brașov-84,80%, Galați-84,20%, Bacău-83,80%, Alba-83.80%, Prahova-82,40%, Sibiu-82%, Bistrița-Năsăud-81,10%, Hunedoara-80,90%.

 


La nivelul județului Cluj, pentru promoția curentă, rata de promovare este de 87,20%, iar pentru promoțiile anterioare  este de 35,00%. Rata cumulată de promovare, înainte de contestații, în sesiunea iunie-iulie 2023 este de 82,95%. 

În această sesiune a examenului național de Bacalaureat au promovat 3.483 de candidați, dintr-un total de 4.199 de candidați prezenți. Dintre aceștia, 3.364 de candidați provin din promoția curentă, iar 119 candidați sunt din promoțiile anterioare.


La nivelul județului Cluj, pe discipline de examen, situația candidaților care au obținut note de 10 la probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat 2023, este următoarea:

  • E.a) 23 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;
  • E.b) 19 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura maternă;
  • E.c) 227 au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică/ Istorie);
  • E.d) 155 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.

„Afișarea primelor rezultate obţinute de elevii judeţului Cluj la Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023, care ne situează pe podium la nivel național, cu 87,20% rată de promovare, ne-a adus satisfacție și bucuria de a vedea munca constantă, desfășurată pe parcursul anilor de liceu, încununată de succes.


Vă felicit, dragi absolvenți ai claselor a XII-a, pentru că ați avut încredere în voi, fiind convinși că ceea ce ați realizat până acum înseamnă enorm pentru reușita în viață, fie că vorbim de parcursul academic, sau de încadrarea pe piața muncii. Ați dovedit, dragi absolvenți, că Examenul de Bacalaureat a fost adevăratul examen de maturitate, că sunteți pregătiți pentru confruntarea cu viaţa. Rezultatele reflectă, desigur, munca tuturor celor implicați în procesul de pregătire a examenelor. În acest sens, un gând de mulțumire se îndreaptă și înspre profesorii voștri, care au făcut eforturi pentru a se adapta la realitățile timpurilor pe care le-am trăit, în ultimii patru ani, pentru modul în care s-au implicat și au răspuns provocărilor profesionale, contribuind astfel la schimbare și la succes. Vă urez să gestionați cu înțelepciune succesul de azi  în alegerea drumului pe care veți păși mai departe și să nu uitați că echilibrul și reușita în viață le conferă respectul valorilor și capacitatea de învățare pe tot parcursul vieții. Așadar, mult succes mai departe!”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj. 

12 licee din Cluj au avut promovabilitate 100%

Unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj, cu promovabilitate 100% sunt următoarele: 


  1. Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca
  2. Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca
  3. Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca
  4. Colegiul Ortodox Mitropolitul „Nicolae Colan” Cluj-Napoca
  5. Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca
  6. Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca
  7. Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca
  8. Liceul Teoretic Creștin „Pro Deo” Cluj-Napoca
  9. Liceul Teoretic „Elf” Cluj-Napoca
  10. Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca
  11. Liceul Unitarian „Janos Zsigmond” Cluj-Napoca
  12. Colegiul „Emil Negruțiu” Turda

Contestațiile pot fi depuse azi, 3 iulie 2023, în intervalul orar 12:00–18:00 sau pot fi transmise prin mijloace electronice, pe adresele afișate la avizierul centrului de examen. Împreună cu contestația, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

 Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 iulie 2023.

Pentru a promova examenul național de Bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții: a) recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; b) susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5.00 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; c) media notelor obținute la probele scrise trebuie să fie 6.00 (cel puțin).

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

NICIO medie de 10 în Cluj, la Bacalaureat 2023! Care au fost cei mai buni elevi și ce medii au avut

Liceele din Cluj cu cei mai mulți elevi cu 10 la BAC! VEZI topul liceelor după numărul de note maxime

abonare newsletter