Educație

Admitere UBB. Câte locuri scoate la concurs cea mai mare universitate din țară? Programe noi de studiu la licență, master și doctorat european

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) scoate pentru anul acesta universitar peste 29.000 de locuri la nivel de licență și master. Află de ce este important ca pe diploma unui student să scrie UBB.

Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Conf. univ. dr. Anna Soós, prorectorul responsabil de linia maghiară, educație şi curriculum/ Foto: monitorulcj.ro Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Conf. univ. dr. Anna Soós, prorectorul responsabil de linia maghiară, educație şi curriculum/ Foto: monitorulcj.ro

 

 


Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) scoate pentru anul acesta universitar peste 29.000 de locuri la nivel de licență și master.

 


Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 10 și 27 iulie 2023, iar toate informațiile sunt disponibile pe site-ul dedicat admiterii. Pentru admiterea în anul universitar 2023-2024 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită. Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi.

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2023-2024 sunt, de asemenea, stabilite la nivelul fiecărei facultăţi.


Potrivit rectorului universității Babeș-Bolyai, Daniel David, oferta educațională este vastă pentru acest an.

„Oferta noastră educațională ia în calcul mai multe lucruri. În primul rând UBB este cea mai complexă universitate din țară, probabil și din UE în cele trei limbi oficiale, română, maghiară și germană, altfel încât oferta educațională se adresează tuturor celor trei comunități din țară. UBB este și cea mai mare comunitate academică și probabil are cea mai mare ofertă de locuri la admitere socotite împreună bugetat și taxă din universitățile din țară. 
Noi avem un concept pe care dorim să-l împingem în față care este promovat la nivelul Uniunii Europene și anume de reviscelență inclusivă, ca rector al unei instituții de învățământ superior eu trebuie să fac tot ce trebuie ca toți tinerii dacă doresc să studieze la UBB să aibă șansa să poată să studieze. Asta înseamnă că trebuie să avem locuri bugetate, iar locurile cu taxă pe care le avem să reia o taxă acceptabilă. Noi avem constrângeri legale cât să fie taxa pe diverse programe și întotdeauna am ținut-o mult mai jos decât au făcut alte universități”, a declarat Prof. univ. dr. Daniel David, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, în cadrul unei conferințe de presă.


Câte locuri sunt disponibile la fiecare nivel de studiu?

Absolvenții de liceu vor putea alege dintre cele 252 de programe de licență, 236 programe de master, respectiv 32 de domenii de doctorat din 31 de școli doctorale.

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca va scoate la concurs, pentru anul universitar 2023-2024, un număr de 5.298 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, 10.892 de locuri în regim de taxă și 2.980 de locuri pentru învățământul la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare la nivel de licență.


Din locurile bugetate scoase la concurs, 30 de locuri sunt destinate pentru candidații de etnie rromă, 176 sunt destinate absolvenților de licee situate în mediul rural, 15 locuri se alocă pentru absolvenții de liceu proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 193 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor României.

La nivel de master sunt scoase la concurs 3.627 de locuri bugetate și 6.284 de locuri la taxă. Dintre locurile bugetate, 230 sunt alocate domeniilor prioritare, 50 sunt dedicate masteratului didactic, iar 5 locuri sunt alocate candidaților proveniți din sistemul de protecție socială sau cu dizabilități

De asemenea, școlile doctorale din cadrul UBB Cluj pun la dispoziție candidaților la studii doctorale 315 locuri bugetate pentru candidații din România și statele UE, 5 locuri pentru românii de pretutindeni și 95 de locuri de taxă.

Specializări noi la nivel de licență și master

Admiterea la Universitatea „Babeș-Bolyai” în anul 2023-2024 vine cu noutăți la nivel de licență și masterat. La nivel de licență vin următoarele programe noi de învățământ:

  • Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (specializarea Media digitală – 3 ani, cu frecvență în limba maghiară)
  • Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (specializarea de Pedagogie învățământul primar și preșcolar – Reșița – 3 ani, la distanță, respectiv specializarea Psihologie – Științe cognitive, 3 ani, la frecvență și în limba engleză)

La nivel de masterat vor fi puse la concurs 7 noi programe de studii noi:

  • Facultatea de Matematică și Informatică (Securitate cibernetică/Cyber Security în limba engleză – organizat în rețea internațională)
  • Facultatea de Biologie și Geologie (Bioinformatică aplicată în științele vieții în limba engleză)
  • Facultatea de Geografie (programul de Schimbări climatice și dezvoltarea durabilă)
  • Facultatea de Geografie (programul de Resurse turistice și dezvoltarea durabilă – Zalău)
  • Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (programul de Psihologie clinică: evaluare și intervenție, în limba maghiară)
  • Facultatea de Economie și Gestiunea Afacerilor (programul de Analiza datelor de business și financiare, în limba maghiară)
  • Facultatea de Studii Europene (programul de Cultură politică și studii globale, în limba germană)

La nivel de doctorat UBB organizează doctoratul european, precum și stagiile de cercetare în cadrul rețelei EUTOPIA sau alte unități academice de referință la nivel internațional.

UBB, cea mai bună universitate din România

Potrivit rectorului UBB, Universitatea pe lângă profilul de incluziune, UBB are un renume în ceea ce privește excelența.

„Dincolo de caracterul incluziv la care țin, avem și valoarea legată de excelență, adică încercăm să facem programe foarte bune și competitive la nivel internațional, mai ales că UBB are acest profil internațional. Vorbim cinstit, de 7 ani este prima universitate a țării din ranking-ul național care combină toate rankingurile înternaționale. Este parte a asociației GUILD care intri pe bază de invitație și se referă la universitățile europene care au un profil de cercetare avansată.
Prin auditul internațional este singura universitate din țară care a fost certificată ca având un profil «world-class» cu 5 stele. Este o universitate vizibilă internațional, membră a alianței EUTOPIA din care fac parte alte 10 universități. UBB are cel mai mare program Erasmus care asigură mobilități de studenți”, a adăugat Daniel David.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

UBB Cluj a finalizat implementarea proiectului în vederea gestionării adecvate a crizei sanitare generată de COVID-19

Va reuși inteligența artificială să ne citească gândurile? Întrebarea, în centrul unei dezbateri organizate de UBBMed

abonare newsletter