Educație

Sindicaliștii UBB, la protestul din Piața Unirii: „Suntem solidari cu dascălii. Conflictul trebuie să se termine urgent”

Sindicaliștii de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) s-au alăturat la protestul profesorilor clujeni organizat în Piața Unirii marți, 30 mai, la ora 12:00.

Poza 1 - lideri sindicali FSLI și Sindicat UBB / Foto 2 - profesori protestatari în Piața Unirii - 30.05.2023 / Foto: monitorulcj.ro - Carmen Lucuț Poza 1 - lideri sindicali FSLI și Sindicat UBB / Foto 2 - profesori protestatari în Piața Unirii - 30.05.2023 / Foto: monitorulcj.ro - Carmen Lucuț

 

 


Piața Unirii a fost plină marți, 30 mai, de profesori aflați în grevă, care protestează pentru majorarea salariilor.

Protest în educație în Piața Unirii - 30.05.2023 / Foto: monitorulcj.ro - Carmen Lucuț

Mai exact, profesorii și sindicaliștii clujeni cer majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice. 


Protestatar cu pancardă „4 la purtare pentru guvernare” la protestul profesorilor clujeni din Piața Unirii, 30.05.2023 / Foto: monitorulcj.ro - Carmen Lucuț

Totodată, ei își doresc emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Protest al profesorilor clujeni în Piața Unirii / Foto: monitorulcj.ro - Carmen Lucuț 

După ce au intrat într-o grevă de avertisment pe 22 mai 2023, sindicaliștii UBB sunt solidari cu dascălii din învățământul preuniversitar și s-au alăturat marți la protestul din centrul Clujului. Președinte Sindicatului UBB, Laura Olteanu, a declarat pentru monitorulcj.ro că toată societatea ar trebui să fie solidară cu profesorii:


„Este normal să ne alăturăm protestului pentru că, până la urmă, educația este interesul tuturor. Toată societatea, practic, trebuie să intervină în acest conflic care trebuie foarte urgent să se termine, să stopeze. Iar revendicările din educație sunt aceleași. Se solicită reașezarea grilelor salariale pentru toate categoriile, indiferent dacă vorbim de preuniversitar sau universitar. Deci, iată, și noi am făcut o grevă de avertisment și suntem în continuare în acțiune de solidaritate cu preuniversitarul”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, președinta Sindicatului UBB.

Profesorii, în grevă generală | protest în Piața Unirii - 30.05.2023 / Foto: monitorulcj.ro - Carmen Lucuț

Când Sindicatul Universității Babeș Bolyai a intrat în grevă de avertisment, alături de sindicatele afiliate la FNS Alma Mater, au anunțat și revendicările:


1) Respectarea legislaţiei în vigoare cu privire la finanțarea sistemului de învățământ – 6% din PIB;
2) Aplicarea integrală a dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017, pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât aceştia să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege;
3) Aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă;
4) Acordarea sporurilor și a indemnizațiilor din învățământ prin raportare la nivelul salarizării actuale;
5) Acordarea salariilor din învățământ în conformitate cu articolul 12, al. 2 al Legii nr. 153/2017;
6) Redarea demnității profesiei prin repoziționarea personalului din învățământ, în noua lege a salarizării, pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport cu importanța socială a activității prestate;
7) Modificarea Proiectelor Legilor Învățământului Preuniversitar și Superior, pentru eliminarea discriminărilor între categoriile de personal din subordinea Ministerului Educației, precum și modificarea acestor legi astfel încât personalul didactic de predare disponibilizat din învățământul superior să poată ocupa posturile vacante din învățământul preuniversitar.

Protest - învățământ preuniversitar - 30.05.2023 / Foto: monitorulcj.ro - Carmen Lucuț

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Grevă în învățământ. Tișe: „Dacă eram ministru, aș fi dat profesorilor ceea ce cer”

Piața Unirii, plină ochi de profesori. Sindicaliștii nu renunță și continuă protestele la Cluj. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter