Educație

Discuții pentru pregătirea începerii anului şcolar. Burse și vouchere pentru elevi, din septembrie

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat că mâine va avea loc o întâlnire cu prefecţii şi inspectoratele şcolare judeţene, pentru pregătirea începerii anului şcolar, el precizând că la discuţii va participa şi premierul Nicolae Ciucă.

sursă foto depositphotos.com sursă foto depositphotos.com

 

Sorin Cîmpeanu a precizat, luni, după ce a ieşit dintr-o întâlnire a Comisiei pentru Dialog Social, în care „s-au discutat subiecte precum admiterea în liceu, modul de abordare a burselor elevilor, pentru că a crescut bugetul de burse anul acesta, la rectificare, cu 300 de milioane de lei, modul de organizare examenului de Bacalaureat 2023 şi lucruri care ţin de pregătirea şcolilor”.


„Se centralizează datele din toate județele și vor fi prezentate mâine într-o ședință care va avea loc în prezența premierului cu prefecții din fiecare județ și, de asemenea, cu Inspectoratul Școlar General. Sunt o serie de lucruri care sunt de maximă importanță, deschiderea anului școlar, după cum am ieșit dintr-o ședință a Comisiei pentru Dialog Social, în care am discutat modul de organizare a examenului de admitere în liceu în anul 2023, modul de organizare a examenului de Bacalaureat”, a precizat ministrul Educației.

„Am discutat criteriile de acordare a burselor elevilor începând din septembrie, având în vedere și suplimentarea bugetului pentru burse cu 300 de milioane de lei la ultima rectificare. Discutăm, de asemenea, despre modul în care vor fi premiați elevii olimpici internaționali români și de inițiere a unei hotărâri de Guvern pentru a crește valoarea acestor premii, pentru a recunoaște rezultatele absolut excepționale ale elevilor români. Discutăm, de asemenea, și de premierea elevilor care au luat nota 10 la examenul de Evaluare Națională și nota 10 la examenul de Bacalaureat. Discutăm despre modul de acordare cât mai repede posibil a voucherelor care să sprijine elevii. Sunt foarte multe lucruri pe care le avem în paralel pe agendă. Nu trebuie să uităm că suntem în plin proces de centralizare și de preluare a acelor propuneri care ne-au venit prin intermediul a peste 9.000 de amendamente pentru îmbunătățirea legilor educației. Cu toate aceste lucruri ne ocupăm în acest moment la Ministerul Educației”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.


Reacția lui Cîmpeanu, după ce i s-a cerut demisia: „Este un drept cetăţenesc”

Despre petiţia lansată pe platforma Declic, prin care „se solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, autorul moral al proiectului «România Educată», demiterea de urgenţă a ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, precum şi retragerea proiectelor legislative propuse de Ministerul Educaţiei”, ministrul Cîmpeanu a spus că „orice petiţie este un drept cetăţenesc, constituţional, ce trebuie să fie respectat”.

„Cetăţenii au dreptul să facă aceste petiţii, pe orice teă. Au fost teme care au adunat multe sute de mii de semnături. Este un drept pe care îl au şi este foarte bine să fie exercitat”, a spus ministrul Educaţiei.


Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că România Educată este o reformă care trebuie făcută, despre care discutăm de peste 6 ani şi jumătate.

 „Eu am datoria să explic ce se întâmplă cu privire la aceste proiecte de legi ale Educaţiei. În momentul de faţă, centralizăm multe mii de amendamente, au fost propuneri foarte bune, rezultate pe parcursul celor 43 de zile de dezbatere şi peste 75 de întâlniri”, a mai spus acesta.

CITEȘTE ȘI:

Școala începe peste o lună. Primul an școlar „modular” din istoria educației românești

Școala începe peste o lună. Elevii nu mai pot fi exmatriculați, tezele nu mai sunt obligatorii, iar părinții nu pot strânge bani pentru atenții

Școala începe peste o săptămână. Module în loc de semestre, eliminarea tezelor obligatorii, vacanță în octombrie pentru toți. Profesorii nu au fost formați pentru predare pe competențe

Ultimele Stiri
abonare newsletter