Economie

Prețul grâului rămâne stabil, dar pâinea s-ar putea scumpi

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/26_ziua/06-paine.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Majorarea preţului gazului şi carburanților poate crește în continuare prețul pâinii.</p>

Potrivit estimărilor Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Cluj scăderea producţiei nu va influenţa dramatic preţul grâului. „Deja se înregistrează o creştere a preţului grâului atât pe bursa românească, cât şi pe bursele internaţionale. Acesta nu va evolua însă foarte drastic, este previzionată o scădere de producţie însă nu foarte mare deoarece nivelul precipitaţiilor a început deja să crească. Cel mai probabil nu va depăşi maximul atins anul trecut de 1,1 lei pe kg. În principiu piaţa rămâne jos cât timp în Ungaria sunt producţii mari”, declară directorul DAJ Cluj.

Chiar dacă preţul grâului nu va înregistra o creştere spectaculoasă, românii se pot aştepta la scumpirea pâinii deoarece preţul acesteia este influenţat în proporţie mai mare de celelelalte elemente de cost, cum ar fi energia, combustibilii sau forţa de muncă, preţul grâului reprezentând doar un sfert din costul total.
Vă reamintim că preţul gazelor pentru consumatorii industriali a crescut cu 5% începând cu 1 ianuarie, carburanții scumpindu-se, în doar câteva zile, cu 8 bani pe litru.

Porumbul va fi cumpărat la acelaşi preţ

La porumb preţul va fi, cel mai probabil, stabil în opinia directorului DAJ Cluj. „Nici anul trecut preţul nu a scăzut mult datorită cererii ridicate de la fabricile de alcool din zona de nord. Pentru 2012 sunt prognoze meteo favorabile producţiei care indică ploaie spre sfârşitul primăverii – perioda de însămânţare a porumbului fiind sfârşitul lui aprilie începutul lunii mai. Prin urmare, estimez o stagnare a preţului de tranzacţionare”, argumentează Onaciu.

Cu ce sume s-au cumpărat cele două tipuri de cereale în 2011?

Kilogramul de grâu s-a tranzacţionat anul trecut în pieţele şi târgurile din judeţ cu sume cuprinse între 0,8 bani şi 1 leu, aceleaşi sume fiind valabile şi în cazul porumbului.

Deşi judeţul nu este unul cerealier, un procent foarte mare dintre terenuri fiind destinat păşunatului, Clujul a obţinut în 2011 o recoltă de aproape 40.000 de tone de grâu de pe o suprafaţă de 10.500 de ha. Media este de 3.874 kg/ha, comparativ cu 3.174 în 2010, producţie recoltată însă, de pe o suprafaţă de 14.600 de ha, conform DAJ Cluj.

abonare newsletter