Economie

Taxe pe licența de proprietate industrială mai mari cu 20%

<p>Taxele pentru neplata cărora titularul unui brevet poate pierde protecţia, sunt mai mari cu 20% din ianuarie deoarece Guvernul nu a mai amânat creşterea, şeful OSIM declarând pentru Mediafax că este într-o situaţie „neaşteptată şi stresantă” în care a cerut amânarea, dar nu a primit avize.</p>

 

Taxele de proprietate industrială sunt percepute persoanelor fizice şi juridice pentru protecţia proprietăţii industriale, respectiv invenţii, mărci şi indicaţii geografice, desene şi modele industriale, dar şi pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie.

Doar 10% dintre companiile clujene şi-au înregistrat denumirea, forma produsele sau ambalajele la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) ignorând riscurile majore la care se supun, majorarea taxelor scăzân şansele de creştere a procentului.

Începând cu 1 ianuarie 2011, taxele în domeniul proprietăţii industriale ar fi trebuit actualizate la un curs de 4,3 lei pentru un euro faţă de valoarea de calcul actuală de 3,6 lei pentru un euro, ceea ce presupune o creştere a taxelor cu circa 20 %. Considerând că o asemenea majorare va restrânge posibilităţile financiare ale solicitanţilor şi, implicit, va conduce la diminuarea numărului de cereri de protecţie, cu un puternic efect negativ asupra activităţii de inovare pe timp de criză, Guvernul a decis pe final de an, prin ordonanţă de urgenţă aprobată la 30 decembrie 2010, să amâne această majorare cu un an, până la 1 ianuarie 2012. Până în acest moment însă, Guvernul nu a emis o altă ordonanţă de urgenţă prin care să amâne din nou această majorare.

abonare newsletter