Economie

Pensii 2021. Cum poți cumpăra vechime și cât costă 6 ani pe cartea de muncă?

Pensii 2021. Românii își pot cumpăra vechime pentru pensie. Vezi cum poți să îți cumperi vechime și cât costă o perioadă de 6 ani.

 

 


Pensii 2021. Românii își pot cumpăra vechime pentru a ieși la pensie, legea care permite acest lucru va fi votată în plenul Camerei Deputaților. Românii își pot cumpăra o vechime de 6 ani cu aproximativ 23.000 de lei.

 


Pensii 2021. Cum poți să îți cumperi vechime?

Românii care au goluri în cartea de muncă pot să își cumpere vechime în muncă de la 1 septembrie 2021 până la 1 septembrie 2023.

Până în acest moment, aproximativ 6.000 de români și-au cumpărat vechime pentru pensie, iar valoarea este de 50 de milioane de lei.


Pensii 2021. Cine îşi poate cumpăra vechime 

Românii care vor să își cumpere vechime pentru pensie trebuie să aibă peste 18 ani și să aibă goluri în cartea de muncă. De asemenea, românii pot să își cumpere vechime în orice perioadă în care le lipsesc anii din cartea de muncă.

Atenție, perioada maximă cumpărată nu poate depăşi cumulat 6 ani, iar pentru a vă cumpăra vechime trebuie să faceți cerere la Casele Județene de Pensii.


Pensii 2021. Cât costă să vă cumpăraţi vechime

Vechimea este necesară pentru români, iar acum aceștia o pot cumpăra. Prețurile diferă în funcție de câți ani vrei să îți cumperi. De exemplu, dacă vrei să îți cumperi 6 ani de vechime (între 2013 și 2018), va trebui să scoți din buzunar 23.200 de lei.

Românii care doresc să își cumpere vechimea pentru perioada pensionării trebuie să știe că plata se poate face și în rate.  


Pensii 2021. Care sunt condițiile pensionării?

-nu are calitate de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
-nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilată stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
-nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

CITEȘTE ȘI:

Nu crește vârsta de pensionare în România. Turcan: „Discutăm doar despre opțiunea de a rămâne în activitate”

Ultimele Stiri
abonare newsletter