Actualitate

Pensii 2021. Un nou tip de pensie s-ar putea acorda în România. Cine o primește și în ce condiții

Un nou tip de pensie ar putea să apară în România. Cine o primește și în ce condiții se acordă pensia?

 

 


Urmașii persoanlor care nu apucă să se pensioneze sau mor la scurt timp după ce se retrag din activitate ar putea primi un nou tip de pensie - pensia moștenită.

 


Acest tip de pensie diferă de pensia de urmaș. Senatorul Ioan Deneș, fost ministru al Apelor și Pădurilor, a elaborat proiectul pensiei moștenite.

„Am depus la Parlamentul României inițiativa legislativă a «Pensiei moștenite» prin modificarea Legii 263/2010 privind Legea sistemului unitar de pensii publice


Acestă inițiativă vine să facă dreptate multor contribuabili care au contribuit la bugetul de pensii zeci de ani, mult peste limita minimă de cotizare, și care fie nu au apucat să încaseze nici măcar o pensie efectivă decedând înainte de împlinirea condițiilor de vârstă de pensionare, fie au beneficiat mult prea puțin în raport cu perioada și nivelul de cotizare”, a anunțat Ioan Deneș.

Dacă o persoană moare și nu a apucat să își încaseze pensia, aceasta poate să rămână moștenire unei persoane. Beneficiarul pensiei moștenite va avea drepturile decedatului pentru o perioadă de 2 ani.


„Pensia este contribuția pe care angajatul, prin intermediul angajatorului, o plătește în fiecare lună către bugetul de pensii.  Din acest fapt se deduce că această contribuție este proprietatea ta, este dreptul tău și atunci este absolut normal ca această proprietate să intre sub aceeași incidență ca și drepturile pe care le ai atunci când lași bunuri urmașilor tăi legali sau celor care te moștenesc.

Ce cuprinde această inițiativă și în ce condiții se poate obține? Pensia moștenită se acordă moștenitorilor legali pentru o perioadă de 2 ani de zile din momentul decesului persoanei, dacă decedatul îndeplinea stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați, sau dacă îndeplinea vârsta legală de pensionare cu stagiu complet de cotizare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63-65 de ani la femei și 65-67 de ani la bărbați.”, a mai explicat senatorul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter