Economie

Românii își vor putea „cumpăra” vechime în muncă. Vezi cum îți poți completa anii lipsă pentru pensie.

OUG aduce două prevederi importante legate de dreptul la pensie. Persoanele care nu au calitatea de pensionar pot să îşi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie.

Prima vizează persoanele care nu au calitatea de pensionar și care vor să să îşi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie, conform ZF. Persoanele pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru cel mult 6 ani anteriori lunii închierii contractului de asigurare, în care persoana nu a relizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, atât în țară cât și în statele mebmbre UE.

Ordonanța de urgență nr.163 a fost publicată în Monitorul Oficial, și aduce două prevederi importante legate de dreptul la pensie.


Persoanele pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă până la data de 1 septembrie 2021.

La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul va completa şi o declaraţie din care să reiasă că, în perioada înscrisă în contractul pentru care se solicită asigurarea, îndeplineşte următoarele condiţii:


-nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
-nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii;
-la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar.

Contribuţia de asigurări sociale o constituie venitul lunar înscris în acest contract, venit care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului.


Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, până la data de 31 august 2021.

Carnetele de muncă nu se mai găsesc sau sunt deteriorate, perioadele de stagiu de cotizare realizate în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, pot fi valorificate în baza informaţiilor din arhiva electronică de la casele de pensii publice.


CITEȘTE ȘI:

Vor crește pensiile în 2021? Anunțul făcut de Ministrul Muncii

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter