Economie

OPINIE- Dragoș Damian: „Despre mere, vaccinuri, politică, politicieni. În general, despre România din 2030”

Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj a explicat care ar fi motivul pentru o posibilă scădere a prețurilor vaccinurilor.

 

 


Două vești bune săptămâna asta pentru europeni, în cursa de stavilire a pandemiei.

 


Prima, Agenția Europeană a Medicamentului EMA a luat în evaluare documentația vaccinului Sputnik V dezvoltat de Institutul Gamaleya din Rusia, care astfel ar putea fi distribuit și în restul Uniunii Europene; spun restul, pentru că Ungaria și Cehia l-au aprobat pe plan local și deja îl distribuie la ei. Probabil că evaluarea documentației se va face pe baza unui raport beneficiu / risc, dacă beneficiile medicale întrec riscul pierderii oportunității unor noi antagonizări geopolitice între Uniunea Europeană și Rusia, atunci vaccinul va fi aprobat. În treacăt fie spus, săptămânile trecute un europarlamentar mi-a spus că nu este bine să încurajăm utilizarea Sputnik V.

A doua veste, poate chiar mai bună, fondul polonez de dezvoltare a semnat un acord cadru cu grupul Novavax (înființat în 1987) prin care se angajează să investească 11 milioane Euro într-un site de fabricație al vaccinului produs de compania americană. Pentru cei interesați, vaccinul Novavax, aflat în evaluare la FDA este un vaccin cu proteine recombinante, care utilizează o platformă de dezvoltare similară celei din vaccinurile împotriva hepatitei B, larg utilizate în lume. Așadar, după mARN și vector viral o să avem și vaccinul cu proteine recombinante, fabricat la vreo 1500 km de granița noastră, Polonia devenind nu numai un exportator de mere către România ci, în curând, și unul de vaccin.


Sunt vești bune nu numai pentru că vor fi disponibile cantități mai mari de ser accelerând viteza de imunizare a europenilor ci și pentru că mai multă competiție va duce la scăderea prețurilor vaccinurilor resustenabilizând sistemele sanitare. Așadar, economiile din Uniunea Europeană vor rămâne cu disponibilități mai mari ca să se bată cu criza economică, cel mai mare inamic din următorii 3 ani.

Fără să am nici cea mai mică idee despre demersurile polonezilor, în urmă cu vreo săptămână spuneam că dacă aș fi prim ministru m-aș sui în primul avion către Germania, sediul Curevac și SUA, sediile Novavax și Moderna, să-i conving să își facă un hub de producție de vaccinuri în România. Și asta, spre amuzamentul comentatorilor anonimi, care sunt convinși că am nevoie de tratament de specialitate de vreme ce tot vorbesc de atragerea unor astfel de investiții.


Dar, dacă nu batem smeriți la ușa unor multinaționale strategice ca să atragem investiții industriale, nu avem nici o șansă pe termen lung, indiferent câte miliarde ne-ar da UE și câți IT-iști par a se întoarce pentru că le e mai bine aici decât în vest (?). Conferințele economice abundă în bancheri, lobbisti, consultanți și reprezentanți ai importatorilor care vor să vândă în România, nicidecum să fabrice ceva, și asta pentru că politicienii români nu le cer să fabrice în țară. Vom ramâne o țară de consum, sursa inepuizabilă de forță de muncă ieftină pentru vest, acumulând datorii și deficite pe toate fronturile. Vom continua pe bună dreptate să fim tratați cu desconsiderare dacă de fiecare dată când Bruxelles-ul o să ne spună „Săriți!”, politicienii români vor întreba „Cât de sus?”.

PS. Curevac (înființată în 2000), BioNTech (2008) și Moderna (2010) au o istorie nu mai lungă de 20 de ani, au fost start-up care au devenit unicornuri precum Bitdefender și UiPath. Au investit în biotehnologie pentru că aici posibilitățile sunt nelimitate. Dacă îi aducem în România nu vom avea doar vaccinuri, ci mult, mult mai mult.


CITEȘTE ȘI:

OPINIE-Dragoș Damian: „Politicienii ar trebui să aprobe prin lege o zi liberă pentru angajații care iau rapelul”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter