Economie

OPINIE-Dragoș Damian: „Politicienii ar trebui să aprobe prin lege o zi liberă pentru angajații care iau rapelul”

Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj a explicat de ce este necesară o zi liberă după rapel și de ce statul ar trebui să aprobe această zi liberă prin lege.

 

 


La 10 zile după prima doza de vaccin aveam un titru de anticorpi IgG de aproape 12, adică eram imunizat cu vârf și îndesat, dacă ne luăm după ghidurile internaționale. Și practic fără reacții adverse, doar un pic de durere la locul injectării.

 


Rapelul de luni însă, a fost cu totul altă poveste. Marți a trebuit să îmi iau o zi liberă, reacțiile adverse au fost cu adevărat „zgomotoase”, după cum le-a descris Profesorul Imbri. Toți cei cu care am vorbit despre rapel au spus același lucru, reacțiile adverse locale și generale au fost puternice, formula cea mai folosită pentru a le descrie este „ca și când ai fi fost lovit de o mașină”. De altfel nimic nu a fost descris în prospect, dar toți au trebuit să-și ia o zi de concediu de odihnă sau medical și, noroc cu paracetamolul.

Apoi, peste încă o zi, toată lumea era la loc în picioare, fără probleme. Astfel încât, poate nu este o idee rea să se aprobe prin lege ca angajații care iau rapelul să beneficieze de o zi liberă a doua zi după inoculare, validată în baza adeverinței de vaccinare. Se evită pierderea unei zile de concediu de odihnă sau mersul la medic pentru un concediu de boală care este de minimum 3 zile, pentru cauze care oricum trec într-o zi. Chiar și dacă nu există reacții adverse, angajatul merită acest bonus pentru că s-a vaccinat (pentru că bonusul de 50 de lei pe care l-am propus nu mai are sens cel puțin deocamdată, prin schimbarea strategiei de vaccinare).


Sunt convins că politicienii sunt oricând deschiși la propunerea de a aproba câte o zi liberă și, în acest caz, o zi liberă după rapel chiar că ar fi foarte bine primită. În plus, în 2021, 8 din cele 15 zile libere cad la sfârșitul de săptămână, așadar, PIB-ul României nu va avea de suferit prin ziua liberă de după rapel.

Un calcul sumar ne araă că pandemia ne-a costat 70 de miliarde de lei in 2020 (diferența între deficitul bugetat, de 3% și cel rezultat, de 10%). Vaccinându-ne suntem în situația pe care specialiștii în sisteme sanitare o descriu foarte bine drept „sănătatea nu este un cost, ci o investiție”. Și dacă nu credeți asta, vă invit să citiți fragmentul de mai jos din cartea lui Matt Heig  „Cum să oprești timpul”. Veți înțelege de ce, inclusiv datorită vaccinarii, trăim cu 30-40-50 de ani mai mult decât în secolul XVII.


„.....acolo locuiseră doi frați, Nat și Rowland, dar amândoi muriseră. Nat, de febră tifoidă când avea 12 ani, iar bietul Rowland din cauza unei tuse misterioase înainte să împlinească un an. Asta explică și lipsa părinților. Din pricina febrei de după naștere (ceva obișnuit pe vremea aceea), mama lor își dăduse sufletul la o lună după ce-l adusese pe lume pe Rowland, de unde și fragilitatea bebelușului, iar tatăl lor murise de varicelă......”

CITEȘTE ȘI:


OPINIE - Dragoș Damian: „Ca să fabrici mai mult, întâi trebuie să fabrici mai puțin”

Ultimele Stiri
abonare newsletter