Economie

Guvernul va oferi un MILIARD de lei pentru firmele din HoReCa. Cum se vor aloca banii?

Guvernul va acorda un sprijin în valoare de un miliard de lei pentru firmele din sectorul cel mai lovit de pandemie, HoReCa. Ministrul Economiei a anunțat cum se vor împărți banii.

 

 


Guvernul a decis să acorde, prin ordonanță de urgență, un sprijin firmelor din sectorul HoReCa, în valoare de un milliard de lei. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui a spus că s-a schimbat și modul în care se va oferi acest sprijin, cu alte cuvinte s-a renunțat la regula „primul venit, primul servit”.

„Ca element de noutate, am introdus o schimbare în modul în care se face plata. Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul «primul venit, primul servit». Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanţilor, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Şi a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii şi o categorie care nu primesc. Practic, ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închişi, nu doar a celor care sunt mai rapizi”, a scirs pe Facebook, ministrul Economiei, Claudiu Năsui.


Ministrul a spus că nu se va mai merge pe un criteriu de departajare, deoarece unii antreprenori ar putea să nu beneficieze de acest ajutor.

„În plus, ar fi fost întotdeauna întrebarea de ce a fost ales acel criteriu de departajare şi nu altul. Începeau întrebările perfect legitime de tip «Au făcut unii lobby pentru criteriul X care să-i avantajeze?». Degeaba am fi negat, pentru că orice criteriu din lumea asta i-ar fi favorizat pe unii versus alţii. Aşa că am ales o soluţie în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea – fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporţional din bugetul total”, spune Năsui.


Ce se întâmplă dacă firmele cer mai mulți bani?

Ministrul Economiei a explicat și cum se va proceda în stiuația în care solicitările firmelor vor depăși bugetul alocat de stat. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăşi miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporţional cu cererea lor de finanţare!

„Dacă nu sunt suficienţi bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toţi mai puţin, dar toată lumea tot va primi. Este o soluţie corectă, care nu împarte antreprenorii în câştigători (care primesc fonduri) şi pierzători (care nu primesc). Şi care nici nu stimulează lumea să îşi depună cererea de finanţare nici cât mai repede, nici cât mai târziu”, a scris ministrul Economiei pe Facebook.


CITEȘTE ȘI:

Angajații HoReCa, în pragul disperării: „La final de lună ai 100 lei. Tragi de ei până la următorul șomaj”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter