Economie

Angajații HoReCa, în pragul disperării: „La final de lună ai 100 lei. Tragi de ei până la următorul șomaj”

Aproape jumătate dintre angajații HoReCa au intrat în șomaj tehnic, după ce mai multe județe au trecut de 3 la mia de locuitori.

care-este-situatia-angajatilor-horeca-care-au-intrat-in-somaj-tehnic-ajungi-la-final-de-luna-cu-100-de-lei-in-buzunar care-este-situatia-angajatilor-horeca-care-au-intrat-in-somaj-tehnic-ajungi-la-final-de-luna-cu-100-de-lei-in-buzunar

 

 


Restaurantele, cafenelele și barurile s-au închis în urmă cu trei săptămâni, deoarece rata de incidență a trecut de 3 la mia de locuitori în mai multe județe din România, inclusiv în Cluj. Prin urmare, mulți propietari au băgat mai bine de jumătate dintre anagajați în șomaj tehnic. Guvernul oferă o indemnizație de 75% din salariul brut tuturor celor care au intrat în șomajul tehnic, dar acest venit lunar nu acoperă toate necesitățile unui om.

Pentru a afla mai multe despre situația tineriilor care erau angajați în domeniul Horeca, monitorulcj.ro a vorbit cu câțiva ospătari, care au intrat în șomaj tehnic, sau chiar au demisionat în perioada aceasta.


„Ajungi la final de lună cu 100 de lei în buzunar”

Larisa Bulea lucrează în domeniul HoReCa de mai bine de 4 ani. Pentru 3 ani a fost ospătar, apoi un an a lucrat ca și Hostess, iar în momentul de față lucrează ca și analist servicii clienți. Tânăra de 25 de ani a intrat în valul mare de șomaj tehnic din această perioadă.

 „Am intrat în șomaj tehnic la sfârșitul lunii trecute. Perioada asta mă afectează, pentru că am fost obișnuită să am o anumită sumă de bani, pe care știam să o gestionez destul de bine. Fiind din Cluj, măcar nu plătesc chirie. Dar tot mă afectează, pentru că facturile vin în continuare, cumpărăturile pentru casă sunt costisitoare, iar banii sunt mai puțini. Ajungi la final de lună cu 100 de lei în buzunar, și trebuie să tragi de ei până la următorul șomaj”, a declarat Larisa Bulea, pentru monitorulcj.ro


Larisa nu consideră că decizia de a închide restaurantele a fost una foarte bună, deoarece au fost prea puține infectări în rândul angajaților din HoReCa din toată țara. Tânăra sublinează faptul că răspândirea virusului se produce în alte spații, nu în restaurante.

„Nu cred că a fost o decizie gândită. Răspândirea virusului se face în alte părți, nu cred că au fost atât de multe cazuri în HoReCa pentru a ne închide. Nu înțeleg ce au avut cu noi, sincer. Stațiile de metrou și troleu sunt pline, iar oamenii stau lipiți unul de altul, dar partea asta nu o vede nimeni. Încă se organizează evenimente la care participă multă lume. Au închis HoReCa pentru ce? Puteau să lase partea de restaurante cu distanțare fizică între mese și nu cred că existau probleme”, afirmă tânăra.


Mulți tineri rămân fără un loc de muncă în această perioadă

De asemnea, Larisa consideră că Guvernul ar trebui să sprijine toate persoanele care au lucrat în domeniul acesta. Guvernul ar trebui să se gândească la masa mare de oameni care rămân fără un venit lunar decent în perioada aceasta.

„În această perioadă ar trebui să primim sprijin, pentru că nu este corect față de restul societății. Noi să nu muncim și să nu avem un venit lunar, din care să ne permitem un trai decent, iar restul să aibă acest lux. Dacă Guvernul nu face ceva, toți din domeniul HoReCa ar trebui să se orineteze spre altceva, iar în perioada asta este foarte greu. Sunt unii care doar asta știu să facă. Dar în același timp ești obligat să te orientezi spre altceva pentru a putea să te întreții. Trebuie să avem un sprijin. Guvernul ar trebui să se gândească la numărul mare de oameni care rămân fără un loc de muncă în perioada asta”, sublinează Larisa Bulea.


Focarele Covid-19 nu au fost în HoReCa

Bianca Dușa în vârsta de 20 de ani, s-a mutat recent în Cluj și s-a angajat ca și ospătar într-un restaurant din oraș. Fericirea nu a durat prea mult, deoarece restaurantele s-au închis din cauza ratei de incidență, iar patronii au fost nevoiți să bage mai mulți angajați în șomaj tehnic. Bianca se întreține singură, iar șomajul tehnic abia îi ajunge pentru chirie.

„Perioada asta este groaznică pentru mine. În momentul de față m-am mutat singură în Cluj, dar cu șomajul tehnic nu îmi acopăr nici chiria, apăi să mai și trăiesc din banii aceștia. Și cel mai trist lucru este că în perioada asta nici nu îmi găsesc alt job”, a declarat Bianca Dușa, pentru monitorulcj.ro.

Tânăra nu crede că HoReCa era un posibil focar de Covid-19, și nu înțelege de ce Guvernul a decis să închidă din nou.

„Decizia de a închide restaurantele este una foarte proastă. Statisticile arată clar faptul că în acest domeniu au fost puține infectări, nu aici s-au produs focare. Nu vor stopa răspândirea virusului prin această decizie, dar vor distruge HoReCa. Probabil asta urmăresc, pentru că altfel nu îmi explic de ce ar face asta, din nou”, afirmă Bianca.

„Se va muri și de sărăcie, nu doar de COVID-19”

Bianca se află într-un punct greu, atât psihic cât și economic. Tânăra se gândește chiar să plece și din țară, deoarece din șomajul tehnic nu poate duce un trai decent.

„Ar fi mai bine dacă Guvernul ne-ar sprijini în această perioadă. Cum noi i-am sprijinit pe ei, plătind jumătate din salar pentru statul românesc, dar pentru noi nu există fonduri în acest moment. Noi putem să murim de foame, lor nu se pasă.  Mi-a trecut prin gând ideea de a pleca din țară, doar că și acolo lucrurile sunt asemănătoare. Și atunci ce fac.. Plec de la rău la mai rău? De când a început pandemia, nici măcar în străinătate lucrurile nu stau mai bine. Este o perioadă grea,se va muri și de sărăcie, nu doar de COVID”, spune tânăra.

Un salariu de 2.500 de lei a ajuns un lux în România

Paul Cojocariu a lucrat aproape 3 ani ca și ospătar, iar apoi 6 luni ca și bucătar. În luna iulie și-a dat demisia, pentru că a vrut să încerce și altceva. În momentul de față lucrează în delivery.

„Acum lucrez în delivery, iar banii sunt ok. A fost cea mai bună soluție în momentul de față. Este mai bine că am ales acest job, mai ales că iar s-au închis restaurantele. Delivery o să meragă în orice perioadă, pentru că oamenii comandă destul de des mâncare. Cu cât se închid mai multe resturante, crește cererea pe delivery. Jobul acesta îmi oferă un salar puțin peste medie.În perioada asta, un salariu de 2.500 de lei a ajuns să fie un lux, iar acest lucru este grav”, a declarat Paul Cojocariu pentru monitorulcj.ro.

Paul și-a schimbat domeniul de activitate, dar acest lucru nu a fost foarte ușor. Este mulțumit în momentul de față, pentru că are o siguranță față de cei care lucrează în domeniul HoReCa.

„După trei ani în domeniul HoRreCa este greu să te angajezi în alt doemniu.Mai ales în această perioadă, când angajatorii au pretenții destul de mari, vor experiență pe bani puțini. Am încercat să îmi găsesc un job în oricare alt domeniu, în afară de HoReCa. Acum lucrez ca și șofer, acest lucru este ok, pentru că am o siguranță cât de cât mai mare”, afirmă Paul.

Președintele Federației Industriei Hoteliere din România a declarat că aproape 100.000 de angajați din sectorul HoReCa vor fi concediați până la finalul anului, iar industria va suferi pierderi de trei miliarde de euro, ca urmare a restricțiilor decise de Guvern în conextul pandemiei, potrivit Agerpres.

CITEȘTE ȘI:

Cât de aproape este județul Cluj de o nouă CARANTINĂ? HoReCa s-ar putea închide de săptămâna viitoare

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter