Economie

Activele fondurilor de pensii private vor ajunge la 1,22% din PIB la finele anului

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/02_ziua/04-active.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Activele fondurilor de pensii private sunt estimate să ajungă la 1,22% din PIB la finalul anului 2011, potrivit unei analize a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), informează Agerpres.

Valoarea activelor totale administrate în sistemul pensiilor private se situa, la 30 septembrie 2011, la 6,2 miliarde lei, din care 5,8 miliarde lei pe Pilonul II al fondurilor de pensii private obligatorii şi 0,4 miliarde lei pe Pilonu III al pensiilor private facultative. Ponderea activelor fondurilor de pensii în PIB era de 1,14%, după primele nouă luni.

În structura alocării activelor pe clase de instrumente financiare, activele fondurilor de pensii nu au înregistrat modificări semnificative faţă de trimestrul II al anului 2011. La nivelul titlurilor de stat se observă o creştere în cel de-al treilea trimestru de la 66,23% la sfârşitul lunii iunie 2011, la 68,58% la sfârşitul lunii septembrie.

Având în vedere turbulenţele care s-au accentuat pe pieţele financiare internaţionale, în principal din cauza intensificării problemelor datoriilor suverane ale statelor membre ale zonei euro, în special cele ale Greciei, Portugaliei, Irlandei, dar şi a statelor cu economii mari, Italia şi Spania, tendinţa care se manifestă la nivelul administratorilor de fonduri de pensii cu privire la investiţii, este de creştere a ponderii titlurilor de stat şi a depozitelor bancare în totalul activelor, în aşteptarea stabilizării pieţelor financiare.

abonare newsletter