Economie

Gazele naturale ale României ajung pentru 10 ani

<p />Rezervele geologice de gaze naturale ale României însumează 660.602 miliarde de metri cubi, iar cele sigure totalizează 109.284 de miliarde de metri cubi, suficiente pentru următorii 10 ani, a declarat, joi, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Alexandru Pătruţi, la Conferinţa European Energy Development.

„Rezervele geologice de gaze ale României însumează 660.602 miliarde de metri cubi, iar cele sigure totalizează 109.284 de miliarde de metri cubi. Rezervele sigure sunt suficiente pentru următorii zece ani. Producţia anuală în acest moment este de circa 11 miliarde de metri cubi. Aceste cifre sunt certe şi sunt cea mai pesimistă variantă, dar cu siguranţă rezervele vor creşte în urma explorărilor care se derulează acum”, a afirmat Pătruţi.

Preşedintele ANRM a adăugat că, în acest context, România trebuie să se axeze pe resursele neconvenţionale. „În sectorul resurselor neconvenţionale, cercetările în acest sector sunt abia la început, iar Agenţia deţine date privind potenţialul naţional, însă nu le poate face publice. În viitor, este necesară explorarea şi exploatarea resurselor neconvenţionale”, a spus oficialul ANRM.

Acesta a precizat că în cazul gazelor naturale, dependenţa de importuri este mai mică decât în cazul petrolului. „Importăm doar 20% din consumul de gaze, faţă de 50% în cazul ţiţeiului. Surprinzător, deşi resursele geologice sunt mai mici comparativ cu ţiţeiul, perspectivele imediate sunt mai încurajatoare, existând posibilitatea unor noi descoperiri în straturi adânci şi în Marea Neagră”, a precizat Alexandru Pătruţi.

abonare newsletter