Economie

Statul pe șantiere nu a dat roade. A promis 180 de km. de autostradă, s-au finalizat doar 22

Autoritățile de la București se lăudau în februarie că până la finele acestui an vor fi daţi în trafic 180 de kilometri de autostradă.

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat marţi că ar avea nevoie de "câteva ore bune" pentru a expune toate proiectele care "au mers foarte bine anul ăsta".

"Ar însemna să vă ţin aici câteva ore bune să vă spun toate proiectele pe care le las moştenire viitorului ministru. Aşa cum am spus şi la comisie, important este să semneze contractele, să asigure finanţarea ca proiectele să meargă mai departe aşa cum au fost lansate. Lăsăm contracte semnate de 8 miliarde de lei, lăsăm proiecte lansate de 13 miliarde, lăsăm şantiere în plină execuţie. Au mers foarte bine anul ăsta, o parte din şantiere pe care v-am şi cantonat şi am mers foarte des pe ele şi se vede şi evoluţia", a spus Cuc.


“Statul pe șantier a dat roade”

Cu toate că s-au finalizat doar 22 de kilometri de autostrăzi în timpul mandatului său, fostul ministru a declarat că "statul pe şantiere a dat roade" şi că lucrările au avansat de la începutul mandatului.

"Dacă dumneavoastră aţi fi mers măcar o zi pe şantierele respective sau v-aţi uitat pe graficele de unde au fost preluate, adică de la 59% Iernut Cheţani suntem la 85%, 60% Lotul 1 Sebeş Turda, suntem la peste 80%, Centura Bacăului 0% la începutul mandatului, 50% (în prezent - n.red.), Biharia Borş 0% la începutul mandatului, 65% stadiu fizic. Sunt contracte pe care le-am preluat, deci faptul că am mers pe şantiere s-a văzut ritmul de lucru şi s-a văzut accelerarea proiectelor. Deci statul pe şantiere a dat roade, iar eu am spus într-adevăr, dumneavoastră vă uitaţi la numărul de kilometri, asta puteţi să îl întrebaţi şi pe viitorul ministru, care va fi dat în funcţiune. Eu mi-am asumat nişte lucruri, eu am vorbit de kilometri care vor fi daţi în trafic. Este o noţiune a da în trafic, adică să mergem şi un alt lucru să faci recepţia finală, a fi finalizaţi", a declarat Răzvan Cuc.


Fostul ministru a mai spus și că funcţionarii au încetinit ritmul de lucru aşteptând învestirea noului Guvern. "Mulţi funcţionari au început să nu mai lucreze la întreaga forţă pe care o aveau şi probabil aşteptau învestirea noului Guvern", a explicat acesta.

180 de km. s-au făcut 100. În declarații!

Întrebat câţi kilometri de autostradă vor fi finalizaţi în acest an, ministrul Răzvan Cuc a declarat că, la momentul preluării mandatului, a găsit "deja o estimare" înaintată de către directorul general al CNAR, Narcis Neaga (de 180 de kilometri - n.r.), menţionând că, în general, preia informaţiile pe care i le prezintă acesta.


Răzvan Cuc a spus că estimarea include loturile 1 şi 2 Sebeş-Turda, loturile 3 şi 4 Lugoj-Deva, precum şi Câmpia Turzii - Târgu Mureş. În luna aprilie, o filmare aeriană cu tronsonul Câmpia Turzii-Chețani (Luduș), parte din Autostrada A3, a fost publicată de către Asociația Pro Infrastructură (API). Deși autoritățile se lăudau că acest tronson va fi inaugurat în acest an, lucrările ar putea fi gata abia în 2021, susțin membrii ONG-ului.

Ulterior, cei 180 de kilometri au devenit 100 de kilometri noi de autostradă şi nimic mai mult. Atât şi-a  asumat, în luna iulie, ministrul Transporturilor pentru 2019. Şi asta cu o condiţie: să nu plouă prea mult!


Mai mult, Cuc declara că firma românească ce lucrează la lotul 3 al autostrăzii Transilvania Biharia-Borş "lucrează impecabil" şi că s-ar putea ajunge la graniţa româno-maghiară înaintea celor care lucrează la autostrada de legătură din Ungaria.

Ultimele Stiri
abonare newsletter