Economie

Câte ore trebuie să lucreze un clujean ca să-şi poată cumpăra o pâine, o bere sau un iPhone 8?

Dacă nu v-aţi gândit până acum cât timp munciţi pentru cafeaua băută în pauza de masă de la serviciu sau pentru un pachet de ţigări nu e prea târziu să o faceţi! Rezultatele calculelor noastre s-ar putea însă să facă produsele mai greu „digerabile”.

Monitorul de Cluj a refăcut calculele pentru a converti prețurile medii în cazul unor produse de bază, în minute și ore de muncă.

Spre exemplu, pentru o cafea și un pachet de țigări, un angajat plătit cu salariul minim pe economie munceşte aproape 3 ore, în timp ce un angajat cu salariu mediu trebuie să lucreze mai bine de o oră.


„Gluma se îngroaşă”, dacă încercăm să aflăm cât ne costă „fizic” un kilogram de carne de porc, un tuns sau un iPhone, făcându-ne să trecem „în contabilitate” de la minute la ore de lucru sau chiar luni.

Astfel, un salariat plătit la minim îşi permite să cumpere un kg de carne după aproape o jumătate de zi la serviciu, să meargă la coafor după aproape o zi de muncă, iar dacă are dorinţe excentrice, să-și cumpere un telefon de ultimă generaţie după câteva luni bune de economii „la sânge”.


CUM S-AU FĂCUT CALCULELE?

Pentru a face transformările am luat ca baze de calcul atât salariul mediu net lunar, cât şi cel minim pentru a le permite cititorilor să aleagă din tabel sumele cele mai apropiate de valoarea câştigului personal.

Folosindu-ne de datele furnizate de Direcţia Regională de Statistică Cluj, pe luna noiembrie 2018, în ceea ce priveşte câştigul mediu net la nivelul judeţului, am stabilit că, în medie, un clujean, cu un program complet de lucru de 169 de ore pe lună, este plătit cu 18,82 de lei pentru fiecare oră lucrată, iar un angajat cu salariu minim, cu 7,47 de lei pe oră.


Citiţi lista integrală de convertiri în tabelul din imagine.

Ultimele Stiri
abonare newsletter