Economie

Compania de Drumuri inspectează loturile 3 și 4 din Sebeș-Turda. Circulația ar putea fi deschisă astăzi

Cei circa 29 de kilometri de autostradă de pe Loturile 3 și 4 a autostrăzii A10 Sebeș - Turda ar putea fi deschiși circulației rutiere luni seara. Compania de Drumuri a început luni dimineață inspecția lucrărilor în vederea recepției.

„Dacă totul va fi în ordine, circulația va putea fi deschisă, dar deocamdată nu putem ști sigur ce va stabili comisia de inspecție”, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții CNAIR.

Odată inaugurați, cei 30 de km dintre Aiud și Turda vor fi primii terminați sub guvernarea PSD după mai bine de un an și jumătate de mandat. Cele două loturi au fost demarate în urmă cu mai bine de patru ani, iar primele două loturi ale autostrăzii sunt mult mai în urmă cu execuția, cu șanse minime să fie terminate anul viitor.


„Comisia a început inspecția loturilor. Acum [n.r. luni la prânz] suntem pe lotul 4. Dacă totul va fi în ordine, circulația va fi deschisă, dar deocamdată nu putem ști sigur ce va stabili comisia de inspecție”, a declarat pentru HotNews.ro Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei de Drumuri.

În urmă cu o săptămână constructorul italian Tirrena Scavi s-a apucat să frezeze asfaltul și să-l aștearnă din nou pe mai bine de doi kilometri de pe Lotul 3 al autostrăzii A10 Sebeș - Turda.


Lucrările de reparație au venit după ce timp de jumătate de an constructorul s-a contrat cu CNAIR care susținea că sunt probleme cu planeitatea și rugozitatea asfaltului. Constructorul susținea că nu există probleme și că autostrada era gata de recepție încă din ianuarie, în timp ce autoritățile de la drumuri susțineau că sunt deficiențe de execuție care împiedică recepția lucrării.

Odată deschiși circulației, cei 30 de km dintre Aiud și Turda vor fi practic primii kilometri de autostradă terminați sub guvernarea PSD care a preluat mandatul de peste un an și jumătate, după alegerile din decembrie 2016. După preluarea puterii la început de 2017, guvernarea PSD a mai deschis traficului 15 km de pe Lotul 2 al A1 Lugoj - Deva, dar acea porțiunea era gata încă de la final de 2016, de pe vremea cabinetului Cioloș.


De amintit că lucrările la întreaga autostradă A10 Sebeș - Turda au început în urmă cu mai bine de patru ani, în 2014, într-un moment în care tot PSD era la guvernare. Șantierele s-au blocat în 2015 când s-a aflat că pe 66 din cei 70 de kilometri ai autostrăzii nu exista autorizație de construire, deși constructorii făcuseră deja mai bine de un sfert din lucrări.

Autorizațiile au fost emise un an mai târziu și lucrările au fost deblocate, dar alte probleme birocratice au ținut șantierele pe loc.


Lotul 1 și Lotul 2 sunt mult mai în urmă cu execuția - după numeroase probleme birocratice, lucrări executate fără autorizații, lipsa avizării unor proiecte și mobilizarea slabă a constructorilor. Lotul 1 e la 49% și Lotul 2 e la 46%, iar șansele ca acestea să fie gata până la final de 2019 sunt minime.

Ultimele Stiri
abonare newsletter