Economie

Profit aproape dublu la Banca Transilvania

<p />Banca Transilvania a obţinut un profit net aproape dublu în primele 6 luni ale acestui an, în condiţiile în care profitul operaţional a scăzut cu 9,60 milioane lei.

Profitul Băncii Transilvania în primul semestru din 2011 este de 65,67 milioane lei, faţă de 33,21 milioane lei, în prima jumătate a anului trecut.

Creşterea profitului e datorată, în mare parte, constituirii de provizioane cu o valoare mai mică decât anul trecut, respectiv 295,23 mil. faţă de 330,06 mil. în semestrul 1 din 2010.


Provizioanele se constituie pentru a acoperi riscuri cum este cel de creditare.

Soldul provizioanelor a crescut la Banca Transilvania cu 19% în primele 6 luni ale acestui an, de la 1.356 milioane lei, la 1.611 milioane lei. Din acest sold al provizioanelor, suma de 258 milioane lei reprezintă provizioane nedeductibile fiscal, constituite suplimentar, pentru că o abordare prudentă a managementului riscului de credit, se arată într-un comunicat al Băncii Transilvania.


Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 8,32% din totalul portofoliului de credite, în primul semestru al anului 2011.

Obiectiv principal: creşterea profitului


“Focusul nostru a fost creşterea sustenabilă a profitului şi a cotei de piaţă. Toate cele patru linii de afaceri ale băncii noastre au fost gestionate adecvat actualului context economic. Ştim că anul 2011 va fi, în continuare, cu provocări, tocmai de aceea suntem precauţi, dar pregătiţi pentru a atinge obiectivele stabilite pentru acest an”, a declarat Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania.

Rezultatul operaţional, diminuat de cheltuieli


Veniturile operaţionale care au înregistrat cele mai mari valori sunt cele din dobânzi - 500, 87 milioane lei, din comisioane - 176,92 milioane lei şi venituri din operaţiuni financiare - 57, 64. Toate aceste categorii sunt în creştere faţă de anul trecut, însă şi categoriile de cheltuieli operaţionale au crescut, determinând o scădere a profitului operaţional faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cheltuielile operaţionale au crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind de 366 milioane lei. Această creştere a fost determinată de extinderea reţelei de unităţi a Băncii Transilvania, de majorarea contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor de la 0,2% la 0,3%, aplicat soldului depozitelor, precum şi de creşterea – cu 5% - a cotei privind TVA-ul. Tot ca urmare a extinderii activităţii Băncii Transilvania au crescut, cu 6%, cheltuielile cu personalul, faţă de perioada similară a anului trecut, de la 164,54 milioane lei, la 173,73 milioane lei.

abonare newsletter