Economie

Autostrada Sebeş-Turda, gata în 2022? Ministrul Transporturilor se lăuda că va fi gata anul viitor

Compania Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR, spune că are în plan finalizarea Autostrăzii Sebeş-Turda (toate loturile) până în anul 2022.

Master Planul General de Transport (MPGT) al României, în forma actuală aprobată, vizează două perioade de programare consecutive, respectiv 2014 - 2020 şi 2020 - 2030, fiind prevăzută, printre altele, continuarea şi finalizarea autostrăzilor Lugoj - Deva (loturile 2, 3, 4) şi Sebeş - Turda (loturile 1, 2, 3, 4), până în anul 2022, reiese dintr-un comunicat de presă al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Potrivit datelor CNAIR, în cadrul Master Planului General de Transport sunt prevăzute continuarea şi finalizarea proiectelor pe construcţia autostrăzilor Lugoj - Deva (lot 2, 3, 4) şi Sebeş - Turda (lot 1, 2, 3, 4), până în anul 2022, perioadă care corespunde actualului exerciţiu financiar 2014-2020).


La capitolul proiectelor noi se are în vedere finanţarea construcţiei de autostrăzi în execuţie, respectiv: Autostrada Suplacu de Barcău - Borş şi Autostrada Câmpia Turzii - Ogra - Tg. Mureş.

“În plus, se urmăreşte derularea fazei de pregătire şi de execuţie a proiectelor de construcţie autostrăzi/drumuri expres noi, după cum urmează: Autostrada Piteşti - Sibiu; Autostrada Piteşti - Craiova şi Variantele de Ocolire Slatina - Balş; Autostrada Comarnic - Braşov; Autostrada Sibiu - Braşov; Autostrada Nădăşelu - Suplacu de Barcău”, mai arată fosta CNADNR.


"Acum, după aprobarea de către Guvern a Masterplanului General de Transport, acesta devine pentru noi lege şi respectarea acestuia se va reflecta în implementarea tuturor proiectelor. Lucrul cel mai important este să finalizăm proiectele începute şi, mai ales, să pregătim foarte bine proiectele viitoare. Am avut mult de lucru la obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor, însă am reuşit să deblocăm proiecte importante. Aşa cum am mai spus, un proiect bine început este pe jumătate realizat. Ştiu că tema studiilor de fezabilitate este mult discutată dar, sunt câteva lucruri pe care trebuie neapărat să le clarificăm. Ca să fie bine făcut, un Studiu de Fezabilitate are nevoie în proporţie de 80 - 90 % de studii în teren, se fac sute de foraje, cercetări arheologice. Toate acestea se fac de către oameni bine pregătiţi. Un Studiu de Fezabilitate nu se face din birou. Un Studiu de Fezabilitate cercetează şi analizează, prospectează, şi în final dă soluţii. Proiectul porneşte de la Studiul de Fezabilitate, în urma căruia rezultă fezabilitatea investiţiei", precizează Cătălin Homor, director general al CNAIR.

Guvernul a aprobat, în data 14 septembrie 2016, Master Planul General de Transport al României, document strategic care stabileşte principalele direcţii de dezvoltare a infrastructurii de transport din România în următorii 15 ani, pe toate modurile de transport: rutier, feroviar, naval, aerian şi multimodal.


În luna august, ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, declara că Autostrada Sebeș-Turda ar putea fi finalizată spre sfârșitul anului viitor.

Autostrada Sebeş – Turda=400 mil. €

Autostrada Sebeș-Turda va avea 70 de kilometri, costurile fiind de 400 de milioane de euro şi va traversa judeţele Cluj şi Alba, fiind împărţită în patru loturi.


Anul trecut s-a descoperit că pentru mai bine de 66 de km din cei 70 ai autostrăzii A10 Sebeş - Turda nu au fost emise autorizaţiile de construire cu toate că firmele constructoare lucrează încă din 2014 şi pe anumite loturi stadiul lucrărilor a trecut deja de o treime. Mai mult, deşi Compania de Autostrăzi recunoaşte că autorizaţiile de construire sunt obligatorii pentru a se putea lucra, constructorii şi-au primit o parte din bani pe lucrarile deja executate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter