Economie

Clujul, tot mai dorit şi profitabil pentru străini

Cluj-Napoca este un oraş tot mai apreciat de străini. Fie că este vorba despre numeroasele festivaluri (Electric Castle, TIFF, etc.), fie că sunt studenţi la medicină din ţări îndepărtate sau că vor să investească în IT, străinilor le convine să locuiască în “inima Transilvaniei”. Totul, însă, are o explicaţie foarte concretă: banul.

Potrivit unui calculator care compară costul de trai între oraşe din întreaga lume expatistan.ro, preţurile în Cluj-Napoca sunt uneori şi cu 273% mai mici comparativ cu restul oraşelor din Europa.

„Serviciile pe zona de personal casnic sunt extrem de apreciate de străini, comparativ cu preţurile medii din ţările lor de provenienţă. În România, străinii îşi permit să plătească o menajeră, baby-sitter, preţurile fiind mai rezonabile în comparaţie cu vestul Europei“, a spus Elena Antoneac pentru zf.ro, angajată în cadrul uneui firme care-i ajută pe străini să se mute în România.


Faţă de oraşele din Europa Occidentală, cum ar fi Roma, tarifele pentru teatru sunt la o distanţă considerabilă: 2 bilete la teatru în Cluj costă 85 de lei, în timp ce în Roma costă 363 de lei.

Clujul, iubit de străini

În ultimii trei ani, în preferinţele străinilor se află, alături de Bucureşti şi Timişoara, oraşele Cluj-Napoca şi Sibiu, mai spune Elena Antoneac. 


„Clujul este extrem de iubit de străinii care vin să îşi desfăşoare activitatea profesională în România, deoarece este un oraş extrem de vibrant, cu mulţi tineri care studiază sau muncesc aici. Pe lângă asta, în Cluj se desfăşoară tot felul de evenimente, oamenii vorbesc engleză pe stradă, sunt extrem de prietenoşi, iar expatriaţii sunt plăcut surprinşi de ospitalitatea şi prietenia românească. Cu toate astea, mulţi dintre ei au aşteptări extrem de scăzute atunci când vin în România, din cauza PR-ului de ţară inexistent în acest moment“, a explicat ea.

Imobiliarele îi sperie puţin

În ceea ce priveşte domeniul de închi­rie­re de case, Elena Antoneac spune că în zo­nele dedicate expaţilor există anumite discrepanţe.


„Foarte mulţi străini care vin în România încă au aşteptări ca în sectorul imobiliar să găsească preţuri mici, însă aici nu este cazul“, a mai spus ea.

Deşi la acest capitol străinii “strâmbă din nas”, şi aici diferenţele de preţ sunt mari: chiria pe lună pentru un apartament de 42 de mp într-o zonă bună a oraşului este de 5.039 lei în Roma, în timp ce în Cluj este 1.351 de lei.


În IT nu se sperie

Dacă imobiliarele îi sperie puţin pe străinii care vin în Cluj, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre marile companii din IT care şi-au deschis sedii în Cluj – Napoca. Oraşul de pe Someş a ajuns să fie numit în presa străină Silicon Valley-ul Europei, fiind un adevărat pol de dezvoltare pentru oraş şi regiune în domeniul IT. Spre exemplu companiilor Microsoft, IBM, Oracle sau Amazon le convine să se dezvolte în România pentru că iau soluţii IT la preţuri foarte scăzute în comparaţie cu ţările din vestul Europei. În jur de 90% din sectorul românesc de IT externalizează soluţii pentru companii străine, iar Cluj-Napoca are cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului, 1 din 25 de clujeni lucrând în acest domeniu.

Preţuri mai mari ca în Timişoara

 Preţurile medii pentru anumite produse şi servicii din Cluj-Napoca sunt mai mari ca în Timişoara. Dacă un clujean plăteşte 23 de lei pentru o sticlă de vin, un timişorean va scoate din buzunar 20 de lei, iar pentru un abonament lunar la sală diferenţa este de 24 de lei: clujeanul va achita suma de 153 de lei, pe când timişoreanul 129 de lei. O pereche de blugi în Cluj costă 258 de lei, pe când în Timişoara 216 lei. Costul utilităţilor (căldură, curent, etc.) pentru o lună de zile în Cluj este de 403 lei, în comparaţie cu 287 de lei, cât plătesc timişorenii.


Problemele în România

Printre minusurile pe care România le are în continuare în faţa altor ţări europene se află starea infrastructurii din cartierele marilor oraşe, starea deplorabilă a drumurilor naţionale şi calitatea slabă a serviciilor publice, printre care intervalele prea mari de aşteptare a mijloacelor de transport în comun.

Cele mai scumpe oraşe

În topul oraşelor europene cu cele mai ridicate costuri ale vieţii se află Zurich – Elveţia, Geneva şi Londra, în timp ce costurile cele mai scăzute sunt în oraşe precum Chişinău şi Kiev.

Etichete: straini
abonare newsletter