Economie

Dispar banii lichizi? Expert: „Se va întâmpla mult mai repede”

Datele Băncii Centrale Suedeze arată că între 2009 şi 2014 valoarea totală a bancnotelor şi monedelor din circulaţie a scăzut de la 11,3 miliarde de euro la 8,5 miliarde de euro.

Expertul în tehnologie Niklas Arvidsson, care este profesor asociat la Institutul Royal de Tehnologie din Stockholm, spune că banii ar putea dispărea în următorii 10 ani, sau chiar mai repede.

“În prealabil, am spus tot timpul că în jurul anului 2030 Suedia o să devină fără bani – însemnând că banii nu vor mai juca un rol real în societate. Dar dacă mă uit la dezvoltarea tehnologiei din ultimii doi ani, acum cred că asta se va întâmpla mult mai repede”, a spus Niklas Arvidsson pentru euronews.com.


Plăţile efectuate cu ajutorul cărţilor de credit şi al telefoanelor au crescut brusc.

Dacă nu au bani în casele de marcat, susţin proprietarii de magazine, scade şi riscul de a fi jefuiţi.


Vinzătorii, inclusiv Kristina Lewenhaupt în vârstă de 69 de ani, sunt entuziasmaţi şi ei:

“Cred că-i minunat să nu mai fie bani cash. În special din perspectiva criminalităţii”, a spus ea.


Un alt vânzător, în vârstă de 57 de ani, îi dă dreptate colegei lui. “Din punctul meu de vedere este bine. Dar ştiu că sunt alţii care vor să plătească cu bani  cash”, a spus el.

Există câteva îngrijorări, în special în rândul persoanelor în vârstă care nu au crescut în mână cu tehnologia, care susţin faptul că ar fi păcat să ne luăm adio de la bani cash aşa de repede. Dar se pare că pe revoluţia digitală nu o poate opri nimeni.

abonare newsletter