Economie

Rută în premieră pentru România de pe Aeroportul Cluj

Wizz Air îşi extinde flota la Cluj-Napoca şi anunţă patru noi rute de pe aeroportul clujean. Una dintre noile rute anunţate este momentan disponibilă doar de la Cluj-Napoca.

Wizz Air a anunţat joi extinderea flotei din Cluj-Napoca cu o nouă aeronavă Airbus A320, începând cu 22 iulie 2016. Aceasta va opera pe patru noi rute  din Cluj-Napoca spre Alicante, Berlin Schoenefeld, Billund (Danemarca) şi Doncaster Sheffield şi va suplimenta frecvenţele pe cele mai populare rute printre care cea spre Londra Luton, care va fi operată cu trei zboruri pe zi de pe aeroportul clujean.

Vicepreşedintele Wizz Air John Stephenson a anunţat într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca că în primele nouă luni din 2015 traficul Wizz Air s-a mărit cu 20% pe rutele din România comparat cu aceeaşi perioadă  a anului trecut.


“În acelaşi interval traficul de la Cluj-Napoca a crescut cu 42% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2014. De la începutul operaţiunilor sale în România acum nouă ani, Wizz Air a transportat 21 de milioane de călători de la toate aeroporturile de unde operează”, a precizat Stephenson.

Berlin, capitala Germaniei şi un important centru cultural, politic, media şi ştiinţific şi Billund care este primul oraş din Danemarca deservit de Wizz Air din România se adaugă ca noi destinaţii în reţeaua de 113 aeroporturi Wizz Air. Cu cele patru noi rute, şi zborurile spre Munchen Memmingen recent lansate, Wizz Air oferă în total 27 de destinaţii de pe aeroportul din Cluj. Biletele pentru noile rute sunt deja disponibile pe site-ul companiei.


“Berlin, cea mai nouă destinaţie a reţelei Wizz Air este momentan disponibilă doar de la Cluj-Napoca. Nu mai operăm spre Berlin de niciunde, va fi un test şi pentru noi, sper să-l trecem cu succes. Mă bucur că operaţiunile noastre continuă să crească în România. Toate aeroporturile din ţară sunt foarte active, avem un dialog bun cu toate aeroporturile, dar aeroportul din Cluj este cel mai de succes dintre toate aeroporturile pe acest segment”, a mai precizat vicepreşedintele companiei.

Noile rute Wizz Air din Cluj-Napoca:


Alicante  (miercuri, duminică) din 24 iulie

Berlin Schoenefeld (luni, vineri) din 22 iulie


Billund - Danemarca (marţi, sâmbătă) din 23 iulie

Doncaster Sheffield (luni, vineri) din 22 iulie


“În 2007 tot în octombrie încheiam primul contract cu Wizz Air, toţi eram optimişti, dar realitatea a depăşit optimismul nostru, atunci deja se pomenea de cinci avioane pe Cluj, poate părea puţin prea optimist. Felicităm Wizz că s-a ţinut de cuvânt şi a dezvoltat o reţea de destinaţii care ajută nu numai aeroportul ci şi Clujul. Nu ar fi putut să pună cinci aeroave fără dezvoltarea infrastructurii şi aici Consiliul Judeţean ne-a ajutat şi a crezut în planul nostru. În mandatul lui Marius Nicoară în 2004 aveam 150.000 de pasageri. Deşi avea 150.000 de pasageri, Consiliul Judeţean a aprobat planul nostru de dezvoltare, a investit în pista nouă, în platforme. Ne bucurăm că putem oferi facilităţi de nivel internaţional. De asemenea, sunt foarte multe efecte directe, avem o creştere de trafic, ne-am consolidat ca şi cel de-al doilea aeroport al României, avem profit. Aeroportul e deosebit de apreciat pe plan naţional şi internaţional. Cât despre efectele indirecte, rectorul UMF ne spunea că nu ar putea avea 2500 de studenţi străini fără aceste destinaţii, de asemenea, parcurile industriale Tetarom au beneficiat din plin. Anul acesta avem o creştere importantă de trafic, creşteri la zborurile turistice şi la zborurile interne Cluj-Bucureşti. Avem creşteri şi la coletărie, poştă. Tocmai din acest motiv considerăm că transportul cargo şi dezvoltarea transportului intermodal sunt o prioritate în viitor. În 2007 aveam 390.000 de pasageri, au intrat şi alte companii aeriene, dar creşterea semnificativă a traficului se datorează Wizz Air”, a declarat directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Vakar Istvan a declarat cu această ocazie că şi-ar dori o rută Cluj-Napoca-Budapesta.

“Este foarte importantă această poartă de intrare care deocamdată este unica şi anume Aeroportul Internaţional Cluj. Wizz Air are curse foarte importante în Europa. Şi noi trebuie să facem paşi în dezvoltarea aeroportului. Aeroportul este va fi şi va rămâne nu chiar cea mai importantă investiţie, dar dorim să se dezvolte. Această creştere exponenţială a numărului de pasageri se datorează managerului dar şi pasagerilor. De câte ori am ocazia, transmit guvernului maghiar şi guvernului nostru dorinţa mea de a avea o cursă Cluj-Budapesta. Sunt convins că ar fi o cursă profitabilă atât pentru firmă, pentru mine, pentru Cluj, pentru clujeni. Este o dorinţă şi de suflet şi o reiterez până când se va întâmpla”, a spus Vakar.

abonare newsletter