Economie

Pariu cu piaţa. O afacere cu creştere constantă

Contribuția directă și indirectă la PIB a industriei pariurilor în cotă fixă este de 141 milioane euro.

Casele de pariuri par să fie unele din cele mai profitabile afaceri din România.

Piața românească a pariurilor în cotă fixă a crescut în ultimii ani, iar, în general, casele de pariuri înregistrează pierderi doar 4-6 săptămâni pe an, a afirmat, într-un interviu acordat Agerpres, Liviu Popovici, președintele Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România - Romanian Bookmakers și country manager la Stanleybet România. „Din 2009 este o creștere oarecum constantă a pieței, o creștere cu o singură cifră, de la an la an, cu ani mai buni și ani mai proști”, a declarat Popovici.


„Sunt ani în care ponderea surprizelor în total evenimente importante este atât de mică încât generează margini foarte proaste, diferența între încasări și plăți evoluează foarte prost pentru firmele de pariuri. Aceia sunt ani în care poți să termini pe pierdere și așa se întâmplă. Noi facem evidența la săptămână, pentru că evenimentele sunt în general în weekend — cu excepția meciurilor din Champions League și Europa League, care sunt la mijlocul săptămânii, iar la sfârșit de săptămână tragi linie și vezi ce ai făcut în acea săptămână. Periodic, în cursul unui an sunt săptămâni — la nivelul unui an sunt în medie între 4 și 6 săptămâni — în care termini pe minus, plătești mai mult decât încasezi. Dar sunt și ani în care ai vreo 10-12 săptămâni, în acel an termini pe minus. Nu ai cum să rămâi profitabil după un astfel de an”, a explicat Liviu Popovici.

Potrivit unui studiu PricewaterhouseCoopers, pe datele financiare ale anului 2012, contribuția directă și indirectă la PIB a industriei pariurilor în cotă fixă este de 141 milioane euro (0,11% din PIB). De asemenea, potrivit preşedintelui Romanian Bookmakers, taxele și contribuțiile colectate că urmare a impactului direct și indirect sunt de 79 milioane euro pe an, iar locurile de muncă create de acest sector ajung la aproape 11.500.


Portretul pariorului autohton

În ceea ce priveşte evoluţia jucătorilor români de pariuri, Popoviciu susţine că aceştia sunt mult mai educaţi acum faţă de acum 10 ani. „Dacă ne uităm pe piața de pariuri, vedem că mai toate firmele de pariuri au început să pună la dispoziție statistici, statistici foarte complexe — de la forma echipei în momentul respectiv la istoricul confruntărilor directe, ultimele rezultate. Aceste statistici sunt puse la dispoziție, jucătorii se informează, au instrumentul de informare, mai sunt unii care publică reviste, sunt informații și pe teletext, sunt o grămadă de vectori de informare. Am întâlnit un client din Iași care știa totul despre hocheiul din Finlanda, despre echipe, ce transferuri au avut loc. Am discutat aproape o oră cu el, era o enciclopedie vie”, povesteşte preşedintele Romanian Bookmakers.

Pariuri pe tenis, Formula 1 sau snooker

În ceea ce priveşte sporturile preferate ale românilor, majoritatea celor care pariază o fac la meciurile de fotbal, dar sunt şi români care se axează pe tenis, în timp ce hocheiul ia o felie consistentă din piaţă iarna. „Și baseball-ul generează o pondere incredibilă la celelalte sporturi. Fotbalul «ia crema», dar se pariază și pe Formula 1, snooker, futsal”, explică Popovici.


În prezent există cinci inițiative legislative împotriva jocurilor de noroc, dar Liviu Popovici spune că anual există astfel de iniţiative iar piaţa reuşeşte să depăşească momentele dificile.

Etichete: sport fotbal pariuri
abonare newsletter