monitorulcj.ro Menu
Economie

Redresarea economiei mondiale se va accelera în 2015

Activitatea economică pe plan mondial ar trebui să se întărească în semestrul doi din 2014 și se va accelera în 2015, deși ritmul ar putea fi mai slab decât se estima.

"Deciziile băncilor centrale de a adopta măsuri de relaxare a politicii monetare ar fi putut avea doar un impact limitat asupra cererii și statele ar trebui să ia măsuri de stimulare a economiei prin majorarea investițiilor în infrastructură, educație și sănătate, menținând un nivel sustenabil al datoriei publice", a apreciat Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI).

Lagarde a anunțat că estimările FMI privind perspectivele economiei mondiale, ce vor fi date publicității luna aceasta, vor arăta o ușoară diferență față de prognozele din aprilie. "Activitatea globală este în creștere, dar ritmul ar putea fi mai slab decât ne-am așteptat deoarece potențiala creștere este mai slabă și investițiile se mențin destul de scăzute", a declarat șeful FMI, adăugând că PIB-ul Chinei ar putea înregistra anul acesta un avans de 7-7,5%.


"În ciuda măsurilor adoptate pentru contracararea crizei, redresarea este modestă, fragilă, iar deciziile băncilor centrale de stimulare a cererii și-au arătat limitele. Prin urmare trebuie adoptate noi măsuri de întărire a ritmului de creștere al economiei mondiale. Aceasta o oportunitate pentru unele state de a relansa investițiile, fără a afecta nivelul datoriei publice", a declarat directorul general al Fondului Monetar Internațional.

"Redresarea zonei euro este lentă și este extrem de important ca statele să continue implementarea reformelor inclusiv finalizarea uniunii bancare", a afirmat oficialul FMI.


Luna trecută, BCE a redus estimările privind ritmul de creștere al Produsului Intern Brut al zonei euro. Astfel, BCE prognozează că economia zonei euro va înregistra în acest an un avans de un procent, mai puțin decât creșterea de 1,2% preconizată în urmă cu trei luni, dar va accelera la 1,7% în 2015, puțin mai bine decât prognozele anterioare, care vorbeau de o creștere de 1,5%.

Analiștii și-au exprimat temerile că zona euro s-ar putea confrunta cu deflația, ceea ce ar afecta semnificativ redresarea economiei. Directorul general al Fondului Monetar Internațional a cerut recent Băncii Centrale Europene să lanseze un program de cumpărare de active, centrat pe achiziționarea de datorie suverană, pentru a stimula economia, urmând pașii făcuți de Rezerva Federală a SUA (Fed).