monitorulcj.ro Menu
Economie

Prognoze economice îmbunătăţite pentru România

Banca Mondială (BM) a îmbunătăţit prognozele economice pentru România, la 2,8% pentru acest an şi 3,2% anul următor.

BM a îmbunătăţit prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5%, cât estima în ianuarie pentru acest an, la 2,8% şi de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor, potrivit prognozei economice globale a instituţiei financiare. Acelaşi raport arată că în 2016, PIB-ul României va creşte cu 2,9%.

„În Ungaria şi România sunt semne clare că cererea externă mai puternică conduce la îmbunătăţiri pe piaţa muncii şi recuperare a cererii de consum. În general, la nivelul regiunii, inflaţia redusă va permite băncilor centrale să menţină politici monetare de sprijinire a recuperării economiei şi consumului”, se arată în raport.


Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 2,2-2,5%, potrivit ultimei scrisori de intenţie transmisă creditorului de la Washington. FMI estimează, în cea mai recentă ediţie a Prognozei Economice Globale, publicată în luna aprilie, o creştere economică de 2,2% pentru România în acest an, urmată de o accelerare la plus 2,5% în anul următor.

Comisia Europeană anticipează că PIB al României va creşte cu 2,5% în acest an şi cu 2,6% în 2015, potrivit prognozei economice de primăvară, publicată la începutul lunii mai de executivul de la Bruxelles.