Economie

6.000 de oameni lucrând laolaltă. A fost inaugurat cel mai mare proiect de birouri din Cluj

Fabrică de tutun, apoi fabrică de tricotaje iar acum cea mai mare clădire de birouri din afara Bucureştiului – a fost inaugurată prima fază a proiectului de birouri de pe B-dul 21 Decembrie.

Prima etapă de dezvoltare a celui mai important complex de birouri în afara Capitalei, „The Office”, a fost inaugurată astăzi.

Proiectul este dezvoltat de fondul de investiții sud-african NEPI și antreprenorul timișorean Ovidiu Șandor, iar clădirea inaugurată reprezintă doar prima fază a proiectului, urmând ca alte două corpuri să fie date în folosinţă în următorii ani.


Noul centru de birouri de clasa A are o suprafață închiriabilă de 19.000 mp, iar în total va ajunge la 54.000 mp.

Investiţie de 26 mil. euro

Investiţia în prima fază a proiectului de birouri este de 26 milioane de euro, sumă în care este inclusă şi achiziţia întregului teren. Pentru cea de-a doua etapă, cu o suprafaţă închiriabilă de 18.000 mp, investiţia a fost estimată de Ovidiu Şandor la circa 18 milioane de euro, termenul de finalizare fiind fixat pentru a doua jumătate a anului 2015.


Prima clădire a fost finanţată din fonduri proprii, dezvoltatorii urmând să primească o refinanţare bancară pentru dezvoltarea fazei a doua. Chiria în noua clădire de birouri este de 13-15 euro pe mp.

6.000 de angajaţi

În momentul inaugurării, gradul de ocupare a noului centru de birouri era de 55%, dezvoltatorii estimând un grad de ocupare de 100% în următoarele luni. Printre chiriaşii din clădire se numără Yardi, Three Pillar, National Instruments, Deloitte şi Lunch Box. „Sunt în jur de 12 firme cu care contractele au fost deja semnate şi există negocieri avansate pentru închirierea restului de spaţiu. Majoritatea firmelor care vor avea birourile aici sunt deja prezente în Cluj, dar există negocieri şi cu companii care nu au intrat încă pe piaţa din România”, a explicat Ovidiu Şandor. Proiectul permite instalarea a până la 1.000 de angajați pe un singur nivel şi este astfel gândit încât să ofere companiilor oportunitatea de a se extinde pe o suprafaţă de până la 9.000 mp pe acelaşi nivel. Astfel, dezvoltatorii proiectului estimează că în jur de 6.000 de oameni vor lucra în birourile „The Office”.


Cea mai activă piaţă de birouri, după Capitală

În ceea ce priveşte cererea pentru spaţii de birouri din Cluj, Ovidiu Şandor susţine că aceasta este în creştere, dinamica firmelor în Cluj fiind foarte mare. „Sunt multe companii interesate de Cluj iar planurile de expansiune ale firmelor deja prezente pe plan local sunt ambiţioase. Chiar şi cu toată clădirea închiriată tot nu vom goli niciun metru pătrat din celelalte spaţii de birouri din oraş”, a declarat omul de afaceri timişorean.

După Bucureşti, Cluj-Napoca are cea mai activă piaţă de birouri, potrivit unui raport de piaţă recent al companiei de consultanţă imobiliară JLL. Astfel, oraşul Cluj-Napoca oferă cele mai multe spaţii moderne, cu un stoc estimat la 119.000 mp, din care jumătate sunt birouri de clasa A, iar cealaltă jumătate de clasa B.


Cine sunt dezvoltatorii?

New Europe Property Investments (NEPI) este un fond de investiţii ce are ca scop achiziţia şi dezvoltarea de clădiri de birouri, centre comerciale şi proprietăţi industriale, în principal în România, unde Grupul este activ încă de la înfiinţarea sa, în 2007.

Ovidiu Şandor este un antreprenor din Timişoara, cunoscut la nivel naţional în special pentru dezvoltarea proiectului City Business Centre Timişoara.

abonare newsletter