Economie

Contractul pentru construirea Parcului Industrial Tetarom IV a fost semnat. Ce noi investitori vin la Cluj?

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj şi ai firmei care construieşte Parcul Industrial Tetarom IV au semnat miercuri contractul pentru demararea lucrărilor. Câştigătorul licitaţiei este asocierea formată din S.C. ACI S.A. Cluj, S.C. Electromontaj S.A., S.C. Nordo Conforest S.A. și S.C. Erbi ProdcomS.R.L., cu o ofertă de 36.355.757,95 lei fără TVA.

Parcul va fi al doilea ca mărime dintre toate cele patru parcuri Tetarom pe care Consiliul Judeţean Cluj le-a construit.

“Astăzi am semnat contractul cu firma care va construi noul parc industrial, au avut cea mai bună ofertă. În perioada următoare se va intra în teren şi va începe construcţia. Referitor la locaţie, noul parc industrial va fi pe raza teritorială a comunei Feleacu. De câştigat are nu doar judeţul Cluj, ci şi comuna Feleacu, fiind vorba de noi locuri de muncă. Dacă până acum cei de la Jucu au fost beneficiarii, a venit rândul celor din Feleacu să beneficieze de investiţii având în vedere că o parte din bani vor merge pentru dezvoltarea comunei”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu.


Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Cluj, în termen de 7 zile se va da ordinul de începere a lucrărilor.

“Din punct de vedere tehnic avem autorizaţia de construire, în termen de 7 zile vom da ordinul de începere a lucrărilor, iar timpul de execuţie este maxim de 20 de luni. Suprafaţa totală pe care se construi este 85 de hectare”, au precizat aceştia.


Directorul Tetarom SA, Viorel Găvrea, a declarat că deocamdată nu au început discuţiile cu potenţiali investitori.

“Mă bucur că am ajuns în această fază. Sper să terminăm înainte de 20 de luni construirea parcului industrial. Eu îmi doresc acest lucru. Noi, Tetarom, avem un rol, judeţul Cluj finanţează infrastructura şi noi o preluăm, o administrăm şi aducem investitori. Conform noilor proceduri la contractele de finanţare nu avem voie să începem niciun fel de promovare cu potenţali investitori. Trebuie să terminăm construcţia. Ştim ce dorim să facem acolo, ştim exact ce dorim să facem, dar stăm cuminţi şi aşteptăm să se finalizeze întreaga infrastructură”, a declarat Găvrea.


Potrivit lui Găvrea, proiectul include şi construirea unui parc fotovoltaic care va asigura necesarul de energie al parcului industrial.  

Vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu a declarat la rândul său că există interes din partea unor companii „serioase” pentru a se poziţiona în acest nou parc industrial.


“Este într-o comună unde sunt puţine investiţii şi dacă vom crea locuri de muncă o mare parte din cei care vor munci aici vor fi locuitori ai Clujului. Este bine că avem parte de infrastructură, e un teren dificil pe care l-am primit de la Feleacu, va fi o investiţie destul de grea, sper să se termine repede acest proiect”, a mai completat Uioreanu.

Horea Uioreanu a mai precizat că alte parcuri industriale vor fi construite în viitorul apropiat.


“Suntem în discuţii pentru dezvoltarea unui alt parc industrial într-o altă comună. Nu putem anunţa momentam mai multe detalii. Nu aşteptăm să se umple aceste parcuri industriale. Şi în Tetarom 3 mai avem locuri disponibile, dar preferăm să construim înainte ca aceste parcuri să se umple”, a mai precizat preşedintele CJ Cluj.

Viceprimarul comunei Feleacu, Jakabffy Barna-Samu, a declarat că terenul a fost pus la dispoziţia Consiliului Judeţean Cluj în mod gratuit şi că are deschidere largă la centura Clujului.

„Am pus la dispoziţie 85 de hectare gratuit din partea comunei Feleacu, are o deschidere largă la centura Clujului, avantajele noastre sunt multiple, crearea locurilor de muncă, va contribui şi la bugetul local în urma impozitelor pentru halele respective. Zona respectivă este o zonă industrială şi va avea şi un puternic efect social”, a adăugat Jakabffy.

Dorin  Aşchilean, directorul ACI Cluj, a precizat că lucrările vor fi finalizate înainte de luna decembrie 2015.

„Vom avea 65 de oameni în şantier pentru că 70% din lucrare este mecanizată. Putem angaja 15 persoane chiar şi din comună”, a precizat Aşchilean.

La această licitație au mai depus oferte și asocierea  S.C. Castrum Corporation SRL – S.C. TCI CG S.A. – S.C.  2Invest S.R.L; Asocierea S.C. Energobit S.A. – ELM Electromontaj Cluj S.A. – S.C. Napoca S.A.; S.C.  Strabag S.R.L; asocierea S.C. Samus Construcții S.A. – SC Invest Servicii Comerciale S.R.L – S.C. Asy Exim S.R.L. – S.C. Elenmarc S.R.L; asocierea S.C. Hidroconstrucția S.A. – S.C. Energomontaj S.A. – S.C. Probit S.R.L. – S.C. Rominsta S.R.L și S.C. Tehnodomus S.A. Arad.  

Parcul industrial  Tetarom  IV va fi construit printr-un proiect în valoare de  54.912.262,01 lei, din care 34.963.454,20 lei o reprezintă finanțare eligibilă, din care 14.335.016,22 lei finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (41,00%) și  3.146.710,88 lei finanțare nerambursabilă din bugetul național (9%). Consiliul Județean Cluj contribuie la acest proiect cu suma de  17.481.727,10 lei (50%).

Ultimele Stiri
abonare newsletter