monitorulcj.ro Menu
Economie

START LA O NOUĂ AUTOSTRADĂ. Contractele au fost semnate astăzi

Conducerea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale a semnat joi contractele pentru construcția loturilor 3 și 4 ale autostrăzii Sebeș-Turda. Valoarea cumulată a celor două contracte se ridică la 890 milioane de lei fără TVA și vizează construcția a aproape 30 de kilometri de autostradă.

sursa foto: turdalive.ro

În urmă cu o săptămână, ministrul transporturilor, Dan Șova, declara că "Pot să anunţ în premieră - nici pe primul ministru Victor Ponta nu am apucat să îl anunţ - că pe două tronsoane din Sebeş-Turda, pe loturile 3 şi 4, am câştigat definitiv la Curtea de Apel, deci se pot semna contractele. Ieri (luni, 7 aprilie - n. r.) a venit şi a doua decizie. Mai avem încă două tronsoane de aşteptat, tot la Curtea de Apel".

Contractul pentru lotul 3, km 41+250 – km 53+700, a fost semnat cu asocierea TIRRENA SCAVI SPA – SOCIETA ITALIANA PER CONDOTTE D’ACQUA SPA şi are o valoare totală de 420.511.921 lei fără TVA.


Lotul 4 a fost atribuit asocierii SC PORR CONSTRUCT SRL – PORR BAU GmbH şi are o valoare totală de 470.004.894 lei fără TVA. Lotul 4 pornește de la kilometrul 53+700 până la kilometrul 70, acolo unde se conectează cu Autostrada Transilvania.

La ambele proiecte, finanţarea este asigurată din fonduri europene în proporție de 85%, restul fiind fonduri alocate de la bugetul de stat al României.


Cine, ce, cât construieşte

Lot III – 12,45km - de la intrarea in Aiud până la nodul de la Decea – km 41+250 – km 53+700: Asocierea Tirrena Scavi S.p.A Societa Italiana per Condotte d’Acqua S.p.A. Proiectul este finanţat 85% din Fondul de Coeziune şi 15% din bugetul de stat. Durata de construcţie a autostrăzii Turda – Sebeș este de aproximat 22 de luni, dintre care 4 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţia lucrărilor.

Lot IV – 16,3 km - de la nodul Decea până la intrarea în autostradă în zona Turda – km 53+700 – km 70+000: SC PORR Construct SRL/PORR Bau GmbH.  Durata de execuţie a lucrărilor este de 22 de luni din care: 4 luni – proiectare, 18 luni – execuţie lucrări şi 48 de luni perioada de garanţie.


Contractele au fost semnat pentru o perioadă de 70 de luni. În funcție de ordinul de începere al lucrărilor, cei aproape 30 de kilometri ar tebui să fie finalizați cel mai târziu în februarie-martie 2016.

În ceea ce privește primele două loturi ale tronsonului de autostradă Sebeș-Turda, comisiile de licitație au selectat, la finele lunii decembrie 2013, ofertele depuse de asocieriile Impregilo-Salini, respectiv RCM Construzioni SRl/Imob Lux Construct/Consinit/Societatea de Construcţii Napoca/Impresa Ferrara S.N.C Di Angela & Rossella Ferrara/SC T Dancor RomConstruct SRL/SC Shelter Construct/ Associazione Cooperativa Muratori & Affini Ravenna S.C.P.A./ Schiavo & C.SpA/Eurocerad International.


Italienii de la Impregilo au în construcție și lotul 3 al tronsonului de autostradă Sibiu-Orăștie, acolo unde din cauza unor alunecări de teren lucrările au fost întârziate. Ministrul Dan Șova amenința compania italiană cu rezilierea contractuluiu, dar la începutul lunii aprilie, italienii și-au luat angajamentul să finalizeze până în noiembrie 2014 cei 22 de kilometri de autostradă.

DIN NOU, PSD Cluj se laudă cu proiectul

Într-un comunicat de presă de joi al PSD Cluj, aceştia laudă Guvernul Ponta şi precizează că “se ține de cuvânt”. „Autostrăzile Transilvania și Turda-Sebeș sunt priorități guvernamentale”, anunţă PSD Cluj.


 „Pentru PSD și premierul Victor Ponta, Transilvania este o prioritate, dovadă fiind  semnarea de astăzi a contractelor pentru tronsoanele 3 și 4 ale autostrăzii Turda-Sebeș, o investiție în valoare de 500 milioane euro care va lega Transilvania prin coridorul 4 de Europa și care  înseamnă pentru regiunea Clujului și în special Turda-Câmpia Turzii dezvoltare economică, turistică și crearea de noi locuri de muncă” a declarat Remus Lăpușan, președintele PSD Cluj.

În documentul citat se mai precizează faptul că Guvernul Ponta a aprobat alocarea a 256,5 milioane de lei pentru continuarea Autostrăzii Transilvania. Banii sunt cuprinși în bugetul de venituri și cheltuieli ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) pe anul 2014, aprobat în ședința de Guvern de miercuri, 16 aprilie.

„Banii sunt destinați tronsonului Suplacu de Barcău – Borș pentru anul 2014. Premierul Victor Ponta și colegii mei din Guvern au înțeles cât de important este acest proiect de infrastructură pentru Transilvania și s-au angajat să-l ducă la bun sfârșit. Dealtfel, Autostrada Transilvania a fost cuprinsă pe lista proiectelor prioritare de dezvoltare a infrastructurii și beneficiază de o bugetare multianuală, ceea ce demonstrează, din nou, seriozitatea cu care este tratat acest proiect de către Guvern”, a declarat Aurelia Cristea, ministrul delegat pentru Dialog Social.

Cristea a precizat că, în total, proiectul Autostrăzii beneficiază de o bugetare multianuală de 1,14 miliarde de lei, etapizați până în 2016. Astfel, vor fi alocați în continuare 379,9 mil lei în 2015, iar în 2016 peste 510 milioane lei.