monitorulcj.ro Menu
Economie

Carburanții se scumpesc cu circa 40 de bani pe litru de la 1 aprilie, după aplicarea accizei suplimentare de 7 eurocenți

Acciza pentru benzină și motorină va crește cu 7 eurocenți de la 1 aprilie, ceea ce va duce la o scumpire a carburanților de circa 40 de bani, după cum estimează operatorii din sector.

sursa foto: ziare.com

În prezent, acciza reprezintă 30% din prețul final la benzină și 26% la motorină.

În februarie, prim-vicepreședintele Rompetrol, Cătălin Dumitru, declara că această majorare a accizei se va reflecta cu certitudine în prețul final de la pompă.


„Anticipăm, fără să avem certitudinea, că impactul va fi de 0,4 lei pe litru, 40 de bani, în linii mari. Nu există miracole și cu siguranță această evoluție se va regăsi în prețul la pompă”, a spus el.

Dumitru a adăugat că, pe termen scurt, această scumpire va duce la un recul al consumului.


"Această creștere de preț cu siguranță va determina o scădere a consumului, e greu de anticipat cu cât, depinde și de vreme, de alți factori, va fi o perioadă de reașezare a pieței. Va diminua consumul total cu un procent? Posibil. Două procente? Posibil și asta. Apoi suntem convinși că se va reveni la un consum normal, atât la benzină, cât și la motorină", a continuat oficialul Rompetrol.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a precizat că banii din acciza pe carburant care va fi introdusă la 1 aprilie vor fi direcționați către buget și de acolo spre infrastructură și alte proiecte bugetare.


"Lucrurile sunt foarte clare. Banii din acciză, ca de altfel toate taxele și impozitele, merg în bugetul mare și de acolo sunt alocați aceștia plus alții, că nu ajung doar aceștia, pentru proiectele de infrastructură, cofinanțarea proiectelor europene de infrastructură și proiectele din bugetul național. Cheltuielile pentru infrastructura rutieră sunt mai mari decât veniturile pe care le luăm din acciză, dar acestea pot să asigure pentru anii care urmează cofinanțările necesare pentru Programul Operațional Sectorial Transporturi", a spus premierul Victor Ponta.