Politică

MAREA MINCIUNĂ: Banii din acciza pe carburanți NU MERG LA AUTOSTRĂZI. Uite ce declară ministrul Finanțelor: FĂRĂ ACCIZĂ, nu mai sunt bani pentru PENSII!

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, face declaraţii riscante, care dovedesc lipsa de experienţă politică: Dacă nu introducem această acciză de 7 eurocenţi, riscăm să nu mai plătim pensiile, este cea mai recentă declaraţie a tânărului ministru.

Plata pensiilor şi a salariilor pentru bugetari ar putea fi pusă în pericol dacă acciza suplimentară de 7 eurocenţi nu va fi aplicată de la 1 aprilie, deoarece suma care ar urma să fie colectată este de două miliarde de lei şi nu poate fi uşor înlocuită, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor într-un interviu pentru Adevarul.

Întrebată ce se poate întâmpla dacă nu se introduce această nouă taxă şi dacă există riscul ca banii să nu mai ajungă pentru pensii şi salarii, oficialul a răspuns afirmativ:


„Da. Sunt 2 miliarde, gândiţi-vă. Ar fi fost 2,670 miliarde, acum sunt 2 miliarde. Evident că exista un pericol foarte mare pentru că o mare parte din cheltuielile pe care le avem la buget sunt cheltuieli – nu ştiu dacă le-aş numi fixe, dar de genul de care descrieţi dumneavoastră: pensii, salarii. Care, vrând-nevrând, trebuie acoperite. Nu vorbim de lucruri care se taie foarte uşor. Restul de 25% se mai poate, dar vorbim aici de 2 miliarde şi asta e o sumă considerabilă. Era absolut necesar de introdus această taxă", a precizat ministrul.

Petrescu a precizat că deja s-au pierdut 670 de milioane de lei din neîncasarea veniturilor din această acciză pe primele trei luni.


Banii nu ajung direct la autostrăzi

Oficialul a recunoscut că banii din această acciză nu ajung special la autostrăzi, aşa cum a anunţat iniţial în toamna anului trecut premierul Victor Ponta, motivând că „legea nu permite" direcţionarea unor bani către fonduri special constituite pentru astfel de scopuri.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierului Victor Ponta în care reia cererea privind renunţarea la creșterea anunțată a accizei la carburant, şeful statului menţionând că măsura ar genera o presiune mult prea mare și inutilă asupra mediului economic și asupra consumatorului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter