Economie

Cine va plăti TAXA SPECIALĂ de 7 eurocenţi la carburanţi de la 1 APRILIE

Taxa specială de 7 eurocenţi la carburanţi, ce va intra în vigoare din aprilie, ar putea fi plătită numai de şoferii de rând. Cei profesionişti ar urma să nu o achite. Asta dacă dorinţa premierului de a-i scuti pe transportatori de taxă va deveni realitate.

O intenţie prezentată doar la televizor, ce nu este cunoscută la Ministerul Finanţelor. Una peste alta, pare aproape sigur că taxa nu-şi va mai produce efectele scontate în bugetul de stat. Autorităţile vor colecta mai puţin de jumatate din banii estimaţi, scrie realitatea.net.

 După lungi dispute între Palatele Victoria şi Cotroceni cu privire la renunţarea completă la taxa suplimentară de 7 eurocenţi pe litru de carburant, miercuri în şedinta de guvern, premierul Victor Ponta anunţa că îi va scuti totuşi pe transportatori de plata acestor taxe.


"Vreau să fie clar legat de acciză: o avem în buget, o aplicăm", a spus Victor Ponta.

Bineînţeles că la ministerul Finanţelor nu se ştia nimic de această decizie bruscă anunţată de Palatul Victoria. Iar întâlnirea cu transportatorii nici măcar nu avusese loc. Cu toate că vor primi răspunsul final săptămâna viitoare, transportatorii au obţinut totuşi de la guvernanţi promisiunea fermă ca măcar o parte din acciză le va fi restituită.


Cât vor mai colecta totuşi autorităţile din noua taxă? Dacă estimarile iniţiale arătau că vor fi colectate 2,6 miliarde lei, prin amânarea taxei până la 1 aprilie s-au pierdut dintr-un foc 600 de milioane de lei. Iar acum, dacă transportatorilor le va fi returnată taxa printr-un sistem asemănător celui de rambursare TVA, vor dispărea alţi 900 de milioane de lei. Calculele arată că se vor mai colecta mai puţin de jumătate din suma estimată iniţial, iar buni de plată vor tot fi românii de rând.

Ultimele Stiri
abonare newsletter