Economie

Firmele clujene îşi păstrează precauţia când vine vorba de credite bancare

Experienţa crizei îi face pe oamenii de afaceri să se gândească de 10 ori înainte de a-şi asuma un angajament.

Chiar dacă România a ieşit, cel puţin statistic din criză, produsul intern brut consemnând de la începutul anului o creştere de peste 1%, companiile locale sunt încă foarte reticente când vine vorba de îndatorare, potrivit reprezentanţilor instituţiilor bancare.

„Suntem în a 12-a lună de scădere a cererii de credite. Se observă o precauţie ridicată din partea clienţilor corporate când vine vorba de accesarea unei finanţări. Înainte dacă vedeau o anumită oportunitate nu făceau analize, acum măsoară de zece ori până să ia o decizie. Situaţia ar trebui să fie undeva la mijloc, nici prea mult optimism cum era înainte de 2008, dar nici să nu se întârzie lucrurile din cauza fricii”, a declarat Emilian Croitoru, director reţea corporate BCR.


Situaţia s-ar putea totuşi redresa începând din anul următor, potrivit bancherilor.

„Conform analizelor noastre, creditele vor reveni pe o pantă ascendentă în 2014”, a adăugat Croitoru.


Frica are temei, 29% din credite sunt cu probleme la rambursare

Criza a lovit dur companiile româneşti, astfel că, în acest moment, potrivit statisticilor băncii, 29% dintre credite sunt neperformante, iar majoritatea firmelor care întâmpină probleme de cash-flow sunt din sectorul construcţiilor, distribuţie şi industria textilă

De altfel, instituţia a deschis la Bucureşti o divizie specială, formată din 400 de oameni care să se ocupe doar de gestiunea „portofoliului de clienţi senzitivi”.


Clujul, pe locul doi la volumul de credite

Afaceriştii clujeni sunt printre cei mai curajoşi din ţară, în ciuda experineţelor negative recente, astfel că ne situăm pe locul doi în ţară la volumul de credite acordate de cea mai mare instituţie bancară, după Bucureşti, dar înainte de Timişoara.

Firmele clujene accesează preponderent credite pentru capital de lucru şi mai puţin credite investiţionale, având o preferinţă pentru finanţările în lei.


„Acum 65-75% dintre finanţări sunt în lei, în timp ce anul trecut doar 60% dintre creditele acordate erau în moneda naţională. Noi vrem să educăm clienţii pentru a avea un risc valutar scăzut”, a declarat Marius Lazăr, director zonal corporate BCR.

abonare newsletter