Economie

FMI a redus estimările de creştere a economiei mondiale

FMI a redus estimările referitoare la creşterea economiei mondiale pentru acest an şi 2014, precum şi cele privind Statele Unite, din cauza evoluţiilor dezamăgitoare din ţările emergente şi a incertitudinilor bugetare şi monetare din SUA, dar a îmbunătăţit previziunile pentru zona euro.

FMI a redus estimările de creştere a economiei mondiale FMI a redus estimările de creştere a economiei mondiale

În cazul României, Fondul Monetar Internaţional nu a modificat prognoza, anticipând pentru acest an o creştere economică de 2% şi de 2,2% în 2014, potrivit raportului World Economic Outlook al instituţiei publicat marţi. PIB-ul mondial ar urma să avanseze în acest an cu 2,9% şi cu 3,6% în 2014, cu 0,3 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub ritmul anticipat în luna iulie de FMI, transmite AFP.

„Creşterea economică mondială este lentă şi nu pot fi excluse noi crize“, se arată în raportul semestrial al FMI, în care Europa nu pare a fi principala sursă de îngrijorare.


Fondul a îmbunătăţit pentru 2013 previziunea pentru zona euro cu 0,1 puncte, la o contracţie de 0,4%, şi a menţinut-o pe cea aferentă anului viitor la o creştere de 1%, remarcând rezistenţa economiilor germană ş franceză.

Ţările emergente din Europa, în care FMI include 7 ţări membre ale UE, între care şi România, şi două din afara acesteia, vor continua în 2013-2014 o redresare moderată, dar o recesiune prelungită în zona euro ar fi un risc major pentru aceste economii.


În cazul SUA, Fondul anticipează că vor fi cu certitudine motorul creşterii mondiale, dar economia va fi constrânsă de tăierile bugetare masive, în lipsa unui acord în Congres.

abonare newsletter