Economie

Proiect de lege: Maxim 100 de ha de teren agricol extravilan pe personă

Proprietatea de terenuri agricole în extravilan pe persoană fizică nu va putea depaşi 100 ha, iar cumpărătorul va trebui să facă dovada că are cunoştinţe în domeniul agricol sau că lucrează în agricultură de mai bine de cinci ani, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Agriculturii pentru stoparea cumpărării de teren agricol de către străini.

Procedura este şi ea una complicată, necesitând înfiinţarea unei instituţii noi - Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat în luna iunie că nu este împotriva vânzarii pământului agricol către străini, dar "ar trebui sa vindem tot atât pământ străinilor cât ne-au vândut şi alţii nouă", în condiţiile în care terenul agricol, turismul şi frumuseţile ţării sunt singurele avuţii care nu pot fi delocalizate. "Aş semnala problema pământului. Foare curând, prin tratatul de aderare la UE, străinii vor putea cumpara pământ. Eu nu spun să nu cumpere, dar spun ca ar trebui să vindem tot atât pământ cât ne-au vândut alţii nouă şi, pe de altă parte, avem obligaţia, preşedinţie, guvern, parlament, să găsim soluţia de a-i credita pe agricultorii români în condiţii avantajoase pentru a putea fi ei cei care cumpară pământul", a spus şeful statului, la Institutul Agricol Fundulea.


Într-un interviu acordat HotNews.ro, ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito,  se opunea ferm unei amânări a acestui proiect. "O să fiu foarte clar asupra acestui lucru: nu vom accepta niciodată acest tip de discriminare, dacă vreţi, privind împărţirea terenurilor pe baza criteriului naţionalităţii cetăţenilor. Dat fiind că facem parte din această casă comună europeană, pot sa va spun ca de altfel nici Bruxelles-ul nu ar putea sa aprobe aşa ceva. Putem să vorbim despre anumite constrângeri cu autorităţile române care să fie impuse anumitor persoane, mă refer la cele care cumpară şi care folosesc terenurile respective. De pildă, dacă cel care cumpară un anumit teren pentru speculă, atunci putem să discutam despre o taxa mult mai ridicată, mult mai mare impusă pentru acest teren", spunea Cospito.

abonare newsletter