Economie

Căutarea de investitori pentru Tarniţa-Lăpuşteşti încă doar o prospectare a pieţei, nimic oficial

<p><strong><img src="documente/stories/2013/02_februarie/11/lac-tarnita.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După câteva luni bune în care s-a aşteptat aprobarea documentaţiei de licitaţie, proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti a fost pus iar la păstrat deoarece avizul pentru publicarea anunţului de invitare a potenţialilor investitori în vederea depunerii ofertelor întârzie să apară.</strong></p>

 

„Încă aşteptăm avizul de la comisia interministerială pentru publicarea anunţului”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Valeriu Bining, director de consultanţă financiară al companiei Deloitte România, firma selectată pentru a sprijini Hidroelectrica în procesul de selectare a investitorilor.


Prospectare a pieţei

Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, afirma la începutul anului la Cluj-Napoca, că se caută încă investitor pentru proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lapusteşti. „Am prezentat acest proiect foarte important în China, în urmă cu patru ani. Este nevoie de această hidrocentrală şi căutăm investitori, pentru că suma este mare - aproximativ 1,2 miliarde de euro fără TVA, iar statul român nu îşi poate permite în momentul de faţă o asemenea investiţie. Parteneriatul public-privat este o soluţie, la fel o firmă care să poată să investească această sumă”, declara Niţă, după ceremonia de inaugurare a unui centru de servicii.

Primarul Emil Boc i-a adresat ministrului delegat pentru energie, în cadrul evenimentului,, rugămintea de a finaliza centrala.


„Investiţia este necesară pentru sistemul energetic românesc şi benefică pentru judeţul nostru, prin crearea unui mare număr de locuri de muncă”, a arătat Emil Boc.

Conform planurilor iniţiale trebuia să înceapă construcţia

Demararea procesului de selecţie a companiilor care să aducă capital se amână de mai bine de un an atât din cauza schimbărilor de la Guvernare şi a impasului financiar în care a intrat Hidroelectrica, cât şi din cauza dorinţei potenţialilor investitori de a deţine, prin intermediul pachetului majoritar, controlul entităţii. Societatea trebuia, potrivit celui mai recent calendar înaintat de oficialităţi, înfiinţată în martie anul trecut, iar lucrările erau estimate a înceape anul acesta.


„Calendarul stabilit iniţial pentru înregistrarea companiei de proiect a fost modificat din cauza faptului că atât reprezentanţii Ministerului Economiei, cât şi cei ai consultantului, au identificat în cadrul discuţiilor cu potenţialii investitori necesitatea modificării Memorandumului iniţial de aprobare a proiectului, în sensul aprobării posibilităţii de diminuare a cotei de participare a Hidrolelectrica de la 51%, până la 49%. Acest lucru s-a realizat printr-un nou Memorandum cu tema: «Coordonarea procedurii de atragere de investitori pentru realizarea obiectivului Centrala Hidroelectrică cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpusteşti», aprobat în şedinţa Guvernului din data de 16.11.2011, după ce acesta a parcurs toate etapele şi circuitele legale pentru aprobare şi avizare”, explicau pentru Monitorul de Cluj, la începutul lunii martie, reprezentanţii Ministerului Economiei, în urma unei solicitări de clarificare a motivelor de întârziere a demarării proiectului

Ultimele Stiri
abonare newsletter