Economie

Managerii „sătui” de Bucureşti sunt invitaţi să poftească la Cluj

<p><strong><img src="documente/stories/2012/11_noiembrie/07/04-angajati--multinational-company.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />În România criza a pus în mişcare grupuri importante de persoane, doar în 2011 aproximativ 25.000 de oameni alegând să părăsească Bucureştiul şi să se stabilească în Provincie. Potrivit unei analize businessmagazin.ro., o bună parte dintre cei care se mută sunt tineri activi, de peste 30 de ani, care au ajuns la un anumit statut social, lucrând în corporaţii pe posturi de conducere.

Printre locurile pe care managerii le pot alege pentru „a o lua de la zero” în afaceri se numără şi Clujul, deoarece are o calitate a vieţii mai bună decât la Bucureşti şi condiţii de dezvoltare potrivite.


„În general, oraşele din Vestul ţării sunt mai dezvoltate şi pregătite pentru investitori însă şi preţurile imobiliarelor sunt mai ridicate”, a declarat pentru businessmagazin.ro antreprenorul clujean Adrian Crivii, care a clădit firma de evaluare Darian.

„Oportunităţi mari, dacă avem în vedere valorile proprietăţilor imobiliare, sunt în sud şi estul ţării, dar aici mentalităţile, societatea, autorităţile sunt mai puţin pregătite pentru investiţii”, adaugă omul de afaceri. Pe de altă parte, „raţionamentul, avantajul evident al oraşelor mai mici este faptul că timpul are viteza mai redusă, în concordanţă cu dimensiunea oraşului”, continuă Crivii.


Oraşele ardelene preferate în detrimentul celor din Oltenia sau Moldova

În opinia lui Ion Lixandru, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, cei ce vor să părăsească Bucureştiul trebuie să ia în calcul şi oraşe ca Arad, Cluj, Braşov, Piteşti, Constanţa, Bacău, Suceava sau Craiova - care după dezvoltarea Ford a impus reguli în oraş şi a atras pe orizontală dezvoltarea multor afaceri. La capitolul plusurilor din dreptul acestor oraşe, mai cu seamă pentru antreprenori, Lixandru plasează costurile salariale mai mici, viaţa mai ieftină, un respect mai mare al angajaţilor pentru compania în care lucrează, şcolile bune cel puţin până la nivelul gimnazial şi chiar fără probleme în concurenţa cu Bucureştiul în cazul centrelor universitare.

De regulă sunt preferate oraşele ardelene, din pricina rapacităţii liderilor locali din Oltenia sau Moldova”, adaugă Lixandru, pentru revista de business.


Directorul de marketing al Ambient, exemplu de „relocare”

„Am fost surprinsă de firma de consultanţă care mi-a propus o întâlnire (...) Am ales atunci repede, dar numai după ce am aflat toate informaţiile disponibile. N-am regretat niciodată”, povesteşte pentru businessmagazin.ro Camelia Dragomirescu, director de marketing la Ambient, afacere dezvoltată de antreprenorul Ioan Ciolan.

Pentru această slujbă, Camelia Dragomirescu a dat Bucureştiul pe Sibiu, deşi în 2010, după cum spune chiar ea, avea o slujbă complexă în top management la Pepsi - execution performance manager, „o funcţie cu nume încâlcit, care practic însemna că auditam respectarea regulilor de marketing şi mercantizare de către colegii din vânzări şi distribuitori”.


Ea este numai unul dintre cei şase manageri pe care antreprenorul român i-a convins să meargă în oraşul din inima ţării, venind din poziţii de conducere în companii din Capitală.

 


 

abonare newsletter