Economie

Coface: Economia României va creşte în 2013 cu 1 - 1,5%

<p><strong><img src="documente/stories/01_ianuarie/14_ziua/05-bani.jpg" border="0" style="border: 0px none; float: left; margin: 2px 5px;" /></strong><strong>Coface estimează că economia României va creşte în acest an cu până la 0,5% şi în 2013 cu 1-1,5%, proiecţii mai puţin optimiste faţă de cele ale FMI, Comisiei Europene şi autorităţilor române.</strong></p>

„Vedem un avans de 1-1,5% pentru 2013 şi o stagnare sau o creştere moderată, de 0,5%, pentru acest an. Creşterea pentru 2013 nu reflectă potenţialul pieţei. Potenţialul pieţei este real. România este o piaţă de consum, atractivă, dar am avut tulburenţe politice care au diminuat investiţiile străine directe, iar investitorii caută stabilitate. Statul are un rol foarte mare pentru a face piaţa mai atractivă”, a declarat marţi Constantin Coman, country manager Coface România, citat de Medifax.

El a arătat că prognoza pentru 2013 poate fi revizuită în funcţie de evoluţiile din Europa.


„Germania dă semne de oboseală şi există o relaţie între evoluţia economică a României şi cea a Germaniei. De asemenea, stabilitatea politică se va reflecta în economie. (...) Agricultura nu ne va ajuta şi este greu de menţionat care vor fi alte drivere de creştere la anul”, a adăugat Coman.

Comisia Europeană estimează că România va înregistra o creştere economică de 0,8% în acest an, principalele riscuri fiind incertitudinea politică şi un impact peste aşteptări al secetei, urmând ca anul următor avansul PIB să accelereze la 2,2%.


Fondul Monetar Internaţional anticipează creşteri ale PIB de 0,9% în acest an şi de 2,5% pentru anul următor.

În primul semestru economia românească a avansat cu 0,7%, iar în 2011 cu 2,5%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter