Economie

Preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca se pregătesc să reintre în scădere

<p><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/01/06-apartament_a.g._3.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După câteva luni de creştere specialiştii imobiliari aşteaptă declinul obişnuit de toamnă. </strong></p>

Cluj-Napoca s-a numărat printre oraşele în care preţurile apartamentelor au crescut atât în luna septembrie, cât şi în august, de această dată fiind vorba de o creştere de aproximativ 2%, potrivit imobiliare.ro.


Creşterea nu e deloc surprinzătoare potrivit agenţilor imobiliari consultaţi de Monitorul de Cluj. „De regulă în iulie, august, septembrie şi chiar octombrie preţurile apartamentelor cresc. Printre motive se numără faptul că majoritatea construcţiilor se finalizează vara, iar constructorii rămân în această perioadă cu un număr mic de apartamente şi tind să ţină de preţ. Studenţii sunt de asemenea un factor decisiv. În fiecare an, la terminarea facultăţii sunt mulţi absolvenţi care se decid să rămână în oraş, primesc cadou de la părinţi un apartament sau îşi vând bunicii un teren şi cresc cererea pentru apartamente, influenţând şi preţul”, explică Tudor Marc, consilier Welt Imobiliare.

„Pe perioada verii este vorba de o creştere artificială, în două, trei săptămâni preţurile îşi vor reveni la normal”, atenţionează Roxana Gavrilă, director de agenţie în cadrul Edil Imobiliare.


Se caută apartamente noi

Apartamentele noi sunt cele care au dat tonul, scumpindu-se cu 3% în ultimele treizeci de zile, până la 837 euro/mp util, după mai multe luni de scădere. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 10%, fapt cauzat de un ritm alert de scădere în prima jumătate a anului.


Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 983 euro/mp util, în luna septembrie. Aşadar, se îregistrează o creştere de 1,3% şi pe acest segment. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele vechi sunt cu doar 0,5% mai ieftine, aceasta fiind cea mai mică diferenţă înregistrată pe segmentul vechi dintre toate oraşele analizate, informează imobiliare.ro.

Pe categorii de apartamente, tendinţele au fost similare. Atât în cazul garsonierelor cât şi al unităţilor vechi cu două şi trei camere, a fost constatată o creştere cuprinsă între 0,7% şi 1,6%. În comparaţie cu luna septembrie a anului trecut, preţurile solicitate în prezent de proprietarii din Cluj-Napoca sunt aproape la acelasi nivel, diferenţele fiind cuprinse între -0,5% în cazul unităţilor cu trei camere şi +0,6% în cazul garsonierelor.


Clujul rămâne oraşul cu cele mai scumpe apartamente vechi, cu excepţia Capitalei.

Vara imobiliară nu e la fel în toată ţara


Nu în toate oraşele au fost înregistrate creşteri în septembrie, panta descendentă fiind puternic resimţită în Timişoara, dar şi în Braşov.

Potrivit imobiliare.ro asistăm, pentru a treia lună consecutiv, la stabilirea unui nou nivel minim al preţurilor apartamentelor, al ultimilor patru ani şi la nivel naţional. În comparaţie cu aceeaşi perioada a anului trecut, apartamentele sunt mai ieftine cu 8,1%, tendinţa fiind una de accentuare a acestei diferenţe, situaţie similară cu perioada de la începutul crizei.

Valoarea medie a indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna septembrie, 963 euro/mp util, este cu 0,4 % mai mică decât cea înregistrată în august. “Chiar dacă preţurile nu au scăzut în toate oraşele mari din ţară, situaţia prezentă poate fi asemănată cu cea de la începutul crizei, când asistăm lunar la stabilirea unor noi valori minime. Chiar şi acolo unde preţurile nu au scazut în ultima luna, valorile raportate sunt apropiate de valorile minime ale ultimilor patru ani”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

abonare newsletter