Economie

20% din pensionarii de lux ai României sunt clujeni!

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/23/cuplu batrani pensionari.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Puţini români fac parte din clubul exclusivist ale celor care au pensii de peste 5.000 de lei pe lună, dar mulţi dintre ei sunt locuitori ai judeţului nostru.</strong>

Potrivit unei statistici furnizate de portalul econtext.ro, la nivel naţional sunt 428 de vârstnici cu pensii de peste 5.000 de lei. Surprinzător, 80 dintre aceştia sunt clujeni, conform datelor Casei Judeţeane de Pensii (CJP) Cluj.
Majoritatea pensionarilor de lux de la nivel local sunt foşti magistraţi, doar 12 dintre cei 80 de clujeni aflaţi în fruntea clasamentului pe ţară având alte profesii.

Pensionarii clujeni, mai bănoşi decât cei din alte zone

Pensionarii clujeni câştigă în medie cu 50 de lei în plus faţă de ceilalţi pensionari români. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), pensia medie de asigurări sociale de stat a fost în trimestrul II din 2012 de 778 lei, faţă de 835 de lei cât ia în medie un pensionar clujean. Situarea peste medie este datorată numărului ridicat de „pensionaţi” din domeniul medical şi universitar, care ridică prin sumele mai mari totalul de la nivelul judeţului, explică Vasile Doleanu, director CJP Cluj.
Discrepanţele au fost şi mai mari între media naţională şi cea locală în alte zone ale ţării, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 350 de lei. Astfel, în judeţul Giurgiu pensia medie este de 628 de lei, faţă de 982 lei în Municipiul Bucureşti. Diferenţele nu mai sunt la fel de mari dacă ne referim la pensia pentru agricultori. Astfel, un pensionar clujean ia în medie 321 lei, cu doar câţiva lei mai mult decât media pe ţară..

Tot mai mulţi pensionari de lux

Numărul celor care fac parte din elita pensionarilor a urcat în ultimii ani, potrivit informaţiilor econtext.ro. Astfel, în 2009, erau 315 persoane care primeau pensii de peste 5.000 de lei, pentru ca anul următor, în 2010, numărul acestora să ajungă la 362 de persoane, iar acum să fie peste 400 de vârstnici care să primească lunar cuantumul a cel puţin şase pensii medii.

abonare newsletter