Economie

Clujul, socotit o Mecca a producţiei industriale

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/21/05-tetarom.jpg" border="0" align="right" />„Un pas în spate, doi în faţa”, astfel caracterizează un important cotidian on-line de business zona de producţie din judeţul Cluj.</strong>

Judeţul Clujul a fost extrem de activ în acest an pe segmentul industrial, fie că este vorba de noi unităţi de producţie anunţate la Jucu, fie ca discutăm de planuri imobiliare de sute de milioane de euro în platforme industriale private, relatează jurnaliştii de la Wall-Street.ro.

Cotidianul prezintă avantajele pe care le are judeţul comparativ cu alte zone ale ţării, dar şi ale Europei, citându-l pe Felice Moretti, proprietarul companiei Battistero, firma care a anunţat că pregăteşte o investiţie de 50 mil. euro într-o fabrică la Jucu şi pe Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial al companiei Cushman&Wakefield, consultant care are în portofoliu una dintre cele mai mari investiţii imobiliare demarate în acest an – parcul industrial din Turda.
„Este mult mai uşor să distribuim produsele în Europa de Est şi în ţările nordice de la Cluj. Noi vom produce la Jucu atât panettone, cât şi biscuiţi. Din punct de vedere strategic va fi o unitate de producţie importantă. Dorim sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, vrem să fiţi alături de noi, pentru că piaţa este dificilă şi vom reuşi daca vom face o echipă bună împreună”, a subliniat Moretti.
„Clujul este situat la jumătatea distanţei dintre graniţele ţării, aşa că este interesant pentru cei care fac producţie. În plus, în Timişoara nu prea mai este loc, aşa că pentru cei care au importuri şi exporturi cu vestul, Clujul este destinaţia naturală pentru a investi”, a spus, pentru Wall-Street.ro, Gabriel Sfetcu.
Directorul departamentului industrial al companiei Cushman&Wakefield a precizat şi că sunt şi alţi producători tentaţi să deschidă fabrici în Cluj.
„Avem deja discuţii pentru spaţii de producţie şi logistice în suprafaţă totală de circa 30.000-40.000 mp în parcul logistic din Turda. Pe producţie discutăm cu 2 companii interesate”, a adaugat Sfetcu.

Interes concentrat până acum în Tetarom

Deşi atracţia pentru Cluj a devenit vizibilă, în special în acest an prin investiţiile anunţate de cei trei mari producători – De’Longhi, care a cumpărat unitatea Nokia, Bosch şi, cel mai recent, un producător de cozonac din Italia, Clujul nu este în topul oraşelor pe tranzacţii imobiliare de spaţii logistice sau de producţie, în special pentru că majoritatea deal-ulurilor au loc în Tetarom şi sunt investiţii realizate de companii pentru propria necesitate, remarcă jurnaliştii Wall-Street.ro.
Probabil de anul viitor ca urmare a investiţiei Graells&Llonch şi Europa Capital şi tranzacţiile de închiriere de astfel de spaţii vor începe să prindă avânt, mai ales dacă luăm în calcul volumul spaţiilor pentru care deja sunt discuţii.

abonare newsletter