Economie

S-au încins spiritele la Armătura

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/09_septembrie/17/monitorul 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Societatea întâmpină probleme financiare, pierderea din primul semestru al anului trecând de 1 milion de lei.</strong>

Angajaţii societăţii au protestat ieri pentru câteva ore pe fondul disponibilizărilor şi a nemulţumirilor salariale.
Muncitorii susţin că se câştigă la fel ca acum câţiva ani. Un angajat în turnătorie primeşte mai puţin de 1.000 de lei, în condiţiile în care gradul de dificultate al muncii este extrem de ridicat. Mai mult, conducerea Armătura plănuieşte potrivit sindicaliştilor măsuri de diminuare a salariilor.
„În 2009 s-au sistat tichetele de masă, ca acum câteva luni să crească normele cu 10%. Conducerea intenţionează să includă sporul de vechime în salariu şi să taie 5 zile din concediu”, a explicat unul dintre sindicalişti.
Muncitorilor le este frică şi că se va închide fabrica după ce 20 dintre ei au primit preavize de concediere săptămâna trecută.
Conducerea nu a putut fi contactată pentru a-şi exprima poziţia.
Armătura are acum 215 muncitori faţă de perioada imediat următoare Revoluţiei când număra peste 2700 de angajaţi.

Sindicaliştii şi conducerea „au căzut la negocieri”

După iniţierea grevei disputa dintre sindicalişti şi conducere s-a mutat la tribunal. Şefii Armătura înaintând instanţei o cerere de suspendare a grevei pe motiv că aceasta ar fi fost ilegală. Cererea a fost respinsă ieri de magistraţi, în urma deciziei Tribunalului sindicaliştii reîntorcându-se la fabrică pentru negocieri.
„Am hotărât amânarea grevei pentru negocieri. Interesul nostru este să ni se majoreze salariile, nu să blocăm întreprinderea, a declarat după discuţii Liviu Lurei”, liderul de sindicat al Armătura.
Dacă rezultatele nu vor fi satisfăcătoare sindicaliştii ameninţă că vor da în judecată societatea pentru nerespectarea contractului colectiv de muncă.

Un şir de minusuri la rezultat

Societatea nu a reuşit nici în acest semestru să reintre pe plus, însă pare a se îndreapta spre zero-ul din contul de profit şi pierdere reuşind să diminueze minusul cu aproape un milion de lei. Rezultatele obţinute sunt negative, însă diminuate de şase ori în comparaţie cu 2010. Astfel, de la un minus de 6.400.000 de lei s-a ajuns la 2.000.000 de lei în 2011, ca la sfârşitul lui SI 2012 să se ajungă la minus 1.165.131 de lei.
Printre acţionarii semnificativi se numără Herz Armaturen Viena cu 33%, Tridelta Heal Beteiligungsgesellschaft Luxemburg, cu 16,7%, şi Asociaţia Salariaţilor şi Membrilor Conducerii cu 40% din titluri.

abonare newsletter