Economie

Finanțele Publice fac noi precizări

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/06_iunie/18/06-finante.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Finanțele Publice continuă să aducă noi precizări cu privire la modificările aduse la Codul de Procedură Fiscală prin OG nr. 16/2012.

Astfel, în cazul contestațiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creanțe fiscale, executarea silită se suspendă sau nu începe pentru obligațiile fiscale contestate dacă contribuabilul depune la organul fiscal o scrisoare de garanție bancară la nivelul obligațiilor contestate.


O altă modificare face referire la cazul depunerii declarațiilor fiscale prin mijloace electronice. Astfel, data depunerii declarației este data înregistrării pe portal, astfel cum rezultă din mesajul electronic, cu condiția validării conținutului declarației. Dacă declarația inițială depusă în termen nu a fost validată și se depune o nouă declarație validă până în ultima zi lucrătoare din aceeași lună, data depunerii declarației se consideră a fi data la care s-a transmis mesajul inițial.

În vederea îmbunătățirii echilibrului între drepturile și obligațiile contribuabililor șsi ale organelor fiscale, începând cu data de 1 noiembrie 2012 se modifică ordinea de plată a obligațiilor fiscale. Astfel, în cazul în care au fost emise decizii de impunere pentru obligații fiscale stabilite de organele de inspecție fiscală, contribuabilul poate alege stingerea cu prioritate a obligațiilor fiscale stabilite sau a amenzilor de orice fel.


Această prevedere se aplică prioritar față de ordinea de stingere a datoriilor față de organul fiscal, prevăzută la art. 115 din Codul de procedura fiscala, respectiv:

a) obligații fiscale din lună, prevăzute în graficul de eșalonarea la plată;


b) obligații fiscale principale în ordinea vechimii și apoi obligații fiscale accesorii (dobânzi și penalități );

c) sume datorate în contul următoarelor rate din graficul de eșalonare;


d) obligații cu scadențe următoare.

abonare newsletter