Economie

Producătorii resping taxa clawback

<p /><strong /><img src="documente/stories/2012/08_august/09/medicamente%20farmacie%205.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice respinge noua taxă clawback, aprobată joi, şi afirmă că Guvernul „continuă să ignore propunerile producătorilor şi revine la formula anterioară - inechitabilă, imprevizibilă şi aspru criticată, inclusiv de către FMI”.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) afirmă, într-un comunicat, că în acest context, sute de medicamente cu preţ accesibil, utilizate de 70% din pacienţii români, riscă să dispară de pe piaţă. De aceea, APMGR cere scoaterea de sub incidenţa taxei clawback a medicamentelor sub 30 de lei la preţ de producător.


„Noua formulă de taxă clawback adoptată de Guvern reprezintă în continuare o povară fiscală prea mare şi inechitabilă pentru sectorul de medicamente generice. După mai multe luni de discuţii cu reprezentanţii industriei farmaceutice, Guvernul României a decis să modifice mecanismul de aplicare al taxei clawback într-o variantă care păstrează deficienţele majore ale mecanismelor anterioare", se arată comunicatul APMGR.

Potrivit asociaţiei, chiar dacă guvernul a eliminat din formula de calcul cuantumul TVA, producătorii de medicamente vor fi în continuare obligaţi să plătească o taxă pentru veniturile întregului lanţ de distribuţie. Apoi, spun producătorii, suma de referinţă în baza căreia se aplică formula nu reprezintă consumul real de medicamente din anul anterior.


Ministrul Finanţelor a apreciat că noua formulă de calcul a taxei va reduce cuantumul acesteia de la aproximativ 30% la 20%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter