Economie

Apartamentele ANL din Cluj ar putea fi scoase la vânzare

<p><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/17/02 blocuri anl calea floresti _sc_09.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Potrivit proiectului de lege, cumpărarea ar urma să se facă prin plata de rate lunare către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.</strong></p>

Deputatul independent clujean, Mircia Giurgiu, a anunţat ieri, că lucrează la elaborarea unui proiect care să modifice legea 152/1998, cunoscută ca legea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe astfel încât să fie permisă vânzarea locuinţelor prin rate plătite direct MDRT.
Propunerea a venit de la Asociaţia Locatarilor din Blocurile Pentru Tineri din România ALBTR. „Cerem stipularea în lege a posibilităţii vânzării în rate lunare, aproximativ 450 de lei pe lună, echivalentul a 100 de euro, pe perioade de maxim 30 de ani. Consiliul Local Cluj-Napoca a invocat tot timpul că nu e precizat în lege că se pot vinde apartamentele ANL, astfel că în Cluj nu se vând locuinţele, iar în ţară da, însă condiţiile sunt inaccesibile şi unde este posibilă cumpărarea. Astfel că cerem şi achitarea ratelor direct la minister pentru a elimina varianta creditului”, a explicat Mihaela Turcu, preşedinta filialei clujene ALBTR.
„Banii obţinuţi prin vânzare ar putea fi alocaţi pentru construcţia de noi locuinţe ANL, sistată în acest moment din lipsă de fonduri”, a completat Giurgiu.

Locatarii cer Primăriei diminuarea chiriei

Chiria pentru locuinţele a fost majorată cu peste 500% în această primăvară printr-o hotărâre de Consiliu Local, de la 68 lei la 380 lei, pentru apartamentele cu o cameră şi de la 96-98 lei la 560-580 lei pentru un apartament cu 2 camere, din această cauză locatarii întâmpinând mari probleme la plată, potrivit Mihaelei Turcu.
„Două dintre apartamente sunt goale din aprilie, iar alte familii au deja restante două luni la plată, asta în condiţiile în care este vară, cheltuielile cu gazul sunt reduse, iar copiii nu au început încă şcoala”, spune preşedinta ALBTR, filiala Cluj.
Demersul este sprijinit şi de Mircia Giugiu. „Voi stabili o întâlnire cu domnul primar Emil Boc pentru a-i prezenta problema. Există posibilităţi legale de diminuare a cuantumului chiriei. Trebuie făcute modificări, este un efort financiar imposibil de suportat pentru locatari”, a subliniat deputatul independent clujean.

 

abonare newsletter