Economie

Străinii nu mai „aruncă cu bani în noi”

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/14/06-investitii.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />România şi implicit Clujul şi-au pierdut din atractivitate pentru investitorii străini. Cifrele sunt nefavorabile atât la nivel naţional, cât şi pe plan local.</strong>


Numărul înmatriculărilor de societăţi comerciale cu capital străin a scăzut cu mai bine de 50% în 2012 faţă de 2007 sau 2008 în Cluj, potrivit datelor furnizate de Direcţia Regională de Statistică (DRS).

Scăderea este şi mai mare în ceea ce priveşte valoarea capitalului social total subscris. Astfel, dacă în primele cinci luni ale lui 2008 se înregistrau 355 de persoane juridice care aduceau un aport de 4,3 milioane de euro, în primele cinci luni ale acestui an au fost contabilizate 114 noi societăţi, cu un capital social de 200.000 de euro.

ISD-urile mai mici cu aproape 30%

Investiţiile străine directe au scăzut cu 28,9%, în primul semestru din acest an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 621 milioane euro, potrivit datelor publicate, ieri, de Banca Naţională a României (BNR).
„În perioada ianuarie - iunie 2012, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 2,411 miliarde euro, în scădere cu 29,4 la sută faţă de perioada ianuarie - iunie 2011, pe fondul majorării excedentului transferurilor curente (224 milioane euro) şi al balanţei serviciilor (218 milioane euro), precum şi al reducerii deficitului veniturilor (525 milioane euro) şi al balanţei comerciale (39 milioane euro)”, arată datele BNR.
Potrivit băncii centrale, deficitul contului curent în perioada ianuarie - iunie 2012 a fost finanţat în proporţie de 25,8 la sută prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România, care au totalizat 621 milioane euro (faţă de 874 milioane euro în perioada ianuarie - iunie 2011), din care participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 280 milioane euro, iar creditele intra-grup 341 milioane euro.
2011.

Intenţie este

România se situeaza pe locul şase în topul celor mai atractive ţări europene pentru investiţii străine în urmatorii trei ani, sunt de părere peste 840 de oameni de afaceri chestionaţi de compania de consultanţa şi audit Ernst & Young. Ţara noastră a devenit mai atractivă pentru investiţii decât Cehia, Turcia, Elveţia, Olanda, Italia, Spania sau Suedia.
„România are avantajul unei rate de creştere a PIB-ului promiţătoare în comparaţie cu media europeană şi al unui capital uman valoros. Vedem tot mai mulţi investitori atraşi de sectorul energiei regenerabile. Mai multe privatizări sunt planificate în perioada următoare, încurajând investitorii din întreaga lume sa privească spre ţara noastră. Este esenţial să stimulăm această evoluţie pozitivă prin strategii economice adecvate”, a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner la Ernst & Young Romania, în cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey.

abonare newsletter